Afbeelding

Ook het aantal veiligheidsspelden moet kloppen

Roois nieuws
Er wordt wel eens gezegd dat mensen die veel reizen ook veel kunnen vertellen. Maar wie slechts eenmalig met 38 geregistreerde kunstwerken naar Sint-Petersburg reist kan ook veel vertellen. Annie Veldkamp en haar man Patrick kunnen daar sinds enkele weken over meepraten. Op uitnodiging van de viltcontactgroep mocht Annie van 26 oktober tot en met 3 november van dit jaar exposeren in het Bolshoi Gostiny Dvor in Sint-Petersburg.

Al ver voordat Annie naar Rusland vertrok moest het nodige geregeld worden. Dat je met een goede voorbereiding nog maar op de helft bent, bleek op het vliegveld van Sint-Petersburg. Daar nam een overijverige Russische douanebeambte de bagage van Annie onder de loep.

De papieren moeten kloppen
Annie had al haar bagage perfect geregistreerd en gedocumenteerd. Alle kunstwerken waren vooraf gefotografeerd en uitvoerig beschreven. Zoals verwacht controleerde de Russische douane alle stukken grondig. Bij de eerste 37 stukken was er ook niets aan de hand. Maar zo als zo vaak blijkt zit het venijn in de staart. Het laatste pakketje, een plastic tas met veiligheidsspelden was niet goed beschreven. Volgens de mevrouw van de douane had er op de papieren moeten staan hoeveel veiligheidsspelden er van elke soort in de tas zaten. Dat was niet het geval en ondanks alle begrip van de douanedame moesten de papieren kloppen, anders kom je Rusland niet zomaar binnen. En dan kost het invoeren van een tasje met veiligheidsspelden al meer dan uur extra tijd.

Plaats maken door te schuiven
Bij aankomst in het Bolshoi Gostiny Dvor wachtte de volgende verrassing alweer. De organisatoren van de expositie, die schijnbaar geen idee hadden van de omvang van de collectie die Annie bij zich had, hadden veel te weinig ruimte overgelaten voor de werken van Annie en de zeven andere Nederlandse kunstenaars. In allerijl moest er nog worden geschoven met de werken van de Russische exposanten. Maar uiteindelijk was er ook plaats voor de werken van de Nederlandse kunstenaars.

Eerste prijs
Zaterdag 26 oktober werd de tentoonstelling geopend met een modeshow. Annie mocht haar werk als eerste tonen. Maar liefst zes Russische modellen, die haar kleden showden waren daarvoor beschikbaar. “De modeshow duurde drie uur en toen we op het punt stonden om naar ons hotel terug te gaan, hoorde ik dat collega Brigitte Eertink een prijs had gewonnen. Daarom ging ik nog even naar voren en tot mijn grote verbazing hoorde ik daar dat ik zelf de eerste prijs had gewonnen”, vertelt Annie.

Vilt is daar voor kleding
“Iets dat me opviel was dat de Russen vilt veel meer voor kleding gebruiken dan dat wij dat doen. Voor mij is vilt vooral een materiaal om iets moois van te maken. Dat hoeft niet perse kleding te zijn. Dat was ook te zien op de tentoonstelling, voor echte viltkunst hadden de Russische bezoekers nauwelijks belangstelling, voor de kleding hadden ze dat des temeer”, vertelt Annie.

Weer door de douane
Na het hectische weekend bleven Annie en haar man nog een week in Sint-Petersburg. Tenslotte moest Annie de kunstwerken van zichzelf en haar collega's na afloop van de tentoonstelling weer mee terug naar Nederland nemen. Wijs geworden door de ervaring met de Russische douane, besloten Annie en Patrick om de plastic tas met veiligheidsspelden in de handbagage mee te nemen. Dat bleek een verkeerde beslissing. De douaneambtenaar die dit keer Annies bagage controleerde miste object 38 en dat was..... de plastic tas met veiligheidsspelden.