Lezing ’Brabantse Landgoederen’ door Thijs Caspers

Roois nieuws
De Heemnatuurgroep uit Sint-Oedenrode heeft Thijs Caspers van het Brabants Landschap uitgenodigd om voor de belangstellenden een interessante lezing te verzorgen over Brabantse Landgoederen. Deze lezing wordt gehouden op maandag 6 januari 2014 om 20.00 uur in het ontmoetingscentrum van kringloop d'n einder, gelegen aan de Sluitappel 17a in de wijk Eerschot te Sint-Oedenrode.

Brabantse Landgoederen is ook de titel van het boek, dat door Thijs Caspers, die bij Brabants Landschap werkt, voor het grootste deel van de teksten is geschreven. Waarom dit boek? Thijs is helder hierover: “omdat landgoederen mooi zijn, bovendien hebben we er in Brabant een hele hoop van, wel zo’n 150. De grotere landgoederen zijn over het algemeen wel bekend, zoals die in onze omgeving: de Kampina, Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen, Oisterwijkse vennen, het Plateaux-Hageven, huis ter Heide, Dommeldal, Malpie en Stippelberg.” Als kenner van de flora en fauna van de provincie én als historicus weet hij op een luchtige manier de natuur en de geschiedenis van de buitenplaatsen te schetsen. Daarbij vergeet hij de mens niet, van deze soort hebben we er enkele merkwaardige exemplaren rondlopen in kloosters en kastelen.
De term ‘landgoed’ blijken we letterlijk te kunnen nemen: het betekent van oorsprong een ‘groot land met daarop een goed’. Meestal was dat een boerderij, die diende om het land te ontginnen. De eigenaar zette daar een pachter in. Deze boerderij is in veel gevallen uitgegroeid tot een landhuis of kasteel. Landgoederen blijken samen te hangen met de steden.
Heb je door al deze gegevens over landgoederen nog meer informatie nodig, kom dan naar de lezing. Het zal een boeiende avond worden want Thijs Caspers weet dit alles op een sappige manier naar de mensen toe te brengen. Iedereen is van harte welkom bij de lezing van de Heemnatuurgroep. Niet leden van de heemkunde “de oude vrijheid” betalen slechts € 2,00 entree, als bijdrage in de onkosten.