Afbeelding

Meedenken, meepraten: TipMooiRooi.nl

Roois nieuws
Hoe denk jij over de fusie met Schijndel en Veghel? Is het woningaanbod voldoende in de gemeente? En zou één kermis in heel Sint-Oedenrode niet beter zijn? Het zijn slechts een paar vragen waar we binnenkort wellicht het antwoord op weten. Althans, hoe de burgers hierover denken.

Inwonerspanel
MooiRooi gaat de samenwerking aan met een onderzoeksbureau dat inwonerspanels uitvoert. Burgers van Sint-Oedenrode kunnen zich inschrijven voor het panel, waarna ze regelmatig een korte enquête ontvangen. Door middel van deze enquête kan de burger meedenken en meepraten over de gemeente. Het resultaat wordt uiteindelijk gepubliceerd in DeMooiRooiKrant.

De enquêtes
De deelnemende inwoners krijgen ongeveer een keer per maand een enquête toegestuurd. Martijn Hulsen van het onderzoeksbureau: “Met ons burgerpanel willen wij weten wat er speelt bij de gemiddelde inwoner uit Sint-Oedenrode. Hoe deze bijvoorbeeld slaapt, woont, werkt, reist, recreëert, sport en winkelt. We hanteren een brede uitgangspositie, waar jong en oud gebruik van kan maken. Door de uiteenlopende vragen, is het voor alle deelnemers interessant om mee te praten. Het invullen van een enquête duurt enkele minuten en de onderwerpen zijn sterk afhankelijk van de actualiteit.”

Geen politiek
In de enquêtes wordt een filter aangebracht. Martijn: “Met MooiRooi hebben we besloten om de politiek niet deel te laten nemen in dit burgerpanel. Op die manier kom je echt te weten hoe de inwoners van Sint-Oedenrode denken.” Maar de filter kan nog op veel meer dingen toegepast worden. “We kunnen het onderzoek op allerlei manieren filteren. We kunnen vragen wegleggen per kern en kunnen resultaten bekijken per leeftijd, per kern, per geslacht en ga zo maar door. Alles is mogelijk.”

Representativiteit
Om het onderzoek representatief te maken, zijn er een minimaal aantal respondenten nodig. Martijn: “We moeten ervoor zorgen dat de steekproef representatief is. De groep ondervraagden moet een juiste en goede afspiegeling van de gehele bevolking in Sint-Oedenrode zijn. De representativiteit toetsen we op een aantal demografische factoren, zoals leeftijd, gezinsopbouw en woonplaats. Mochten er bepaalde groepen mensen onderbelicht zijn in het panel, dan wordt er specifiek naar deze doelgroep gezocht, bijvoorbeeld via sociale media of met verspreiding van flyers.”

Vijfde gemeente
Sint-Oedenrode is de vijfde gemeente waar een burgerpanel aan de slag gaat. Een paar maanden terug is Horst aan de Maas gestart. Venlo, Weert en Laarbeek enkele weken later. Alle met succes. Martijn: “We hadden in Horst aan de Maas 380 respondenten nodig, maar zitten nu al op de 1700. Daar worden de uitslagen van de maandelijkse enquête gevolgd door vele partijen, zoals de gemeente, de politiek, belanghebbende partijen en de inwoners. Je merkt dat mensen heel graag meepraten en denken over de gemeente. Het leeft echt. Ook merk je dat de deelnemers blij zijn dat er iets mee gebeurt.”

TipMooiRooi.nl
Het team van DeMooiRooiKrant kijkt erg uit naar de samenwerking met het bureau. “Op deze manier kunnen wij als krant nog dichter bij de burger komen te staan. Daarnaast kunnen we op een leuke en interessante manier nieuws hieruit genereren en daarbij zijn dit soort onderzoeken ook van grote toegevoegde waarde voor de politiek in de gemeente Sint-Oedenrode”, legt Jeroen van de Sande uit.

Meedenken, meepraten
De komende maand staat in het teken van het werven van respondenten. Naar verwachting gaat eind januari de eerste vragenlijst eruit. Via DeMooiRooiKrant worden de inwoners met grote regelmaat op de hoogte gebracht over de stand van zaken van TipMooiRooi.nl. Wil je meedoen? Ga dan naar www.tipmooirooi.nl  en meld je aan!