Afbeelding

Museum in kerstsferen zeker een blik waardig

Roois nieuws
De Nijnselse Riekie van den Broek is getrouwd, heeft drie kinderen en is oma. Toch weerhoudt dat haar niet van haar grootste hobby. Haar hele huis staat vol met maar liefst twaalfhonderd blikken en iedere week gaat ze naar de vlooienmarkt om nog meer naar binnen te slepen. Ze heeft alles prachtig opgesteld, waardoor er van een “blikkenmuseum” te spreken valt.

Riekie’s merkwaardige bezigheid begon achttien jaar geleden. Toen had ze een paardenblikje op de kop getikt en het leek haar wel leuk om er meerdere van te gaan sparen. Sindsdien heeft ze zoveel dat haar hele woning ermee is volgebouwd. “Nu is het echt kerst”, zegt de hobbyist. “Ik had alles van zolder gehaald, maar natuurlijk ook meerdere malen de vlooienmarkt bezocht. Het gaat me eigenlijk om de kerstblikken, maar om de sfeer compleet te maken heb ik ook meerdere kerstbomen opgezet. Daarin hangen kerstballen en andere figuurtjes van blik. In de woonkamer heb ik een heel kerstdorp gebouwd met kleine huisjes, nepsneeuw en leuke poppetjes. Natuurlijk ontbreken de bewegende Kerstmannen en andere poppen niet en ook de ijsberen zijn van de partij. Om het af te maken, ligt er een groot boek op tafel met daarin allemaal kerstkaarten uit de vorige eeuw. Het klinkt allemaal misschien een beetje extreem, maar we kunnen gelukkig nog onze dagelijkse dingen doen. Het staat niets in de weg, waardoor we met kerst gezellig met z’n allen kunnen eten.”
Sinds 2001 houdt Riekie gastenboeken bij en inmiddels zijn er drie van gevuld met vele uitspraken van bezoekers. Ook DeMooiRooiKrant liet een leuke reactie achter. Op afspraak is iedereen welkom om te komen kijken naar de collectie via: 0413-477377