Afbeelding

Joey de Leuw gaat drie maanden op stage in Afrika

Roois nieuws
Tijdens je stage een heel ander deel van de wereld leren kennen. Dat is één van de dingen die de 19-jarige Joey de Leuw voor ogen heeft. In januari gaat Joey voor drie maanden naar Kenia. In het district Kitui zal de meubelmaker in opleiding leren hoe zijn vakgenoten in Afrika leven en werken. Maar ook hoopt hij een deel van zijn kennis en kunde over te dragen aan zijn leeftijdgenoten daar.

Joey's grote droom is het om later een eigen aannemersbedrijfje te beginnen. Vanaf zijn veertiende werkt hij al regelmatig in de bouw. Drie jaar geleden begon hij aan de opleiding meubelmaken op het Koning Willem 1 College in Den Bosch. Dat lijkt in eerste instantie een uitstapje uit de bouwwereld. Maar Joey heeft er een goede verklaring voor. “In de bouw heb ik leren metselen, stukadoren en timmeren. Dat is vooral groot en grof timmerwerk. Met de opleiding die ik nu volg leer ik het fijne timmerwerk. Dat komt me zeker van pas, als ik straks een eigen bedrijf heb”, zo vertelt Joey enthousiast.

Meerjarig project
Al in het eerste leerjaar van de opleiding meubelmaker op het Koning Willem 1 College hoorde Joey over het Kenia-project. Hij nam zich meteen al voor om daar, tegen de tijd dat hij in de derde klas zou zitten, ook bij te zijn. In januari is het zover, dan stapt hij samen met zijn klasgenoot Jhan van Mook op het vliegtuig naar Kenia. In het district Kitui, zo'n 170 kilometer ten oosten van Nairobi mee te helpen bij de inrichting van een ontwikkelingscentrum voor boeren. De afgelopen jaren liepen daar al verschillende leerlingen van de afdeling Bouw, Architectuur en Meubeldesign van het Koning Willem 1 College uit Den Bosch stage. Een groep leerlingen die Joey en Jhan voorgingen maakten een vergadertafel voor het ontwikkelingscentrum. Waarschijnlijk gaan De Leuw en Van Mook de stoelen bij de tafel maken, maar het zou zo maar kunnen zijn dat bij aankomst blijkt dat de prioriteiten anders liggen.

Sponsoren zijn van harte welkom
Aan de stage in Kenia zijn voorwaarden verbonden. Zo moeten de leerlingen hun reis- en verblijfskosten zelf betalen, maar daar blijft het niet bij. Ook de kosten voor de verplichte inentingen moet Joey zelf betalen. Verder vraagt EX-change, de organisatie die de stage organiseert, van iedere leerling die naar Kenia gaat een bijdrage van tenminste duizend euro. Met dat bedrag worden de materialen gekocht die nodig zijn voor het maken van de meubels. Het is de bedoeling dat de stagiaires dat bedrag door middel van sponsoring bij elkaar sprokkelen. Ook Joey doet zijn best om het benodigde geld bij elkaar te sparen en hij is er nog niet. Mochten er mensen zijn die Joey een handje willen en kunnen helpen dan kunnen zij altijd met hem contact opnemen via joeydeleuw@hotmail.com of zijn facebookpagina https://www.facebook.com/jhanenjoeykenia2014