Kartuizer spatiamentum in De Telegraaf

Roois nieuws
Eens in de veertien dagen wordt in De Telegraaf Reiskrant een bijzondere wandeling uitgelicht. De route die in de komende zaterdageditie verschijnt, zal u wellicht bekend voorkomen. Mocht u het Kartuizer spatiamentum echter niet kennen, dan is het zeker de moeite waard er komende zaterdag De Telegraaf eens op na te slaan. De wandeling loopt namelijk door het Kartuizererfgoed, oftewel: door ons eigen dorp.

Vanuit de stichting Rooi Promotie bracht Nico van Dijk de wandeling onder de aandacht van het landelijk dagblad. Samen met journalist Joop Duys liep hij de gehele route van 11 km. “Ik liep hem zelf pas voor het eerst, maar voor een leek was het goed te doen” vertelt Nico. “De route stond duidelijk in het boekje omschreven.” Vanwege een knieblessure moest Henk Prins van de wandeling afzien, maar vanuit de Stichting Kartuizerklooster en het Roois Cultureel Erfgoed (RCE) brengt ook hij graag zowel de route als de andere initiatieven die rondom de Kartuizers inmiddels zijn ontplooid, onder de aandacht. “De Kartuizer monniken hebben hier een voetafdruk achtergelaten van enorme betekenis”, vindt hij.
In het contemplatieve leven van de Kartuizer monniken speelde de wekelijkse wandeling een grote rol. Zij leefden in stilte. Nico van Dijk: “Dat is toch ongelooflijk. Alleen zondags na de dienst maakten ze al pratende een lange wandeling. Of ze precies dezelfde route volgden, weten we natuurlijk niet, maar ze liepen wel door hetzelfde gebied.” De Kartuizerroute begint bij Café ’t Groene Woud. Daar kunt u uw auto of fiets parkeren. Het startpunt bevindt zich een paar honderd meter richting Olland; aan De Maai. De route leidt langs het Groot Duijfhuis en de Dommel richting het Sint Janspontje, waar u de oversteek richting Liempde kunt maken. En zo voert de tocht u verder door het Dommeldal.
“Wat is het geheim van de Kartuizers? Wat zochten ze daar? Waarom zijn ze na zo’n korte tijd alweer vertrokken en waar precies stond dat klooster?” Nico van Dijk en Joop Duys ontkwamen er niet aan om daarbij stil te staan. Ze passeerden de plek waar vermoedelijk het oude klooster heeft gestaan en vertoefden later op de granieten zitbank aan ’t Hoefje. “Zwijgzaam nabij vloeit tijdloos de stroom…” zo begint het gedicht van Pien Storm van Leeuwen in de grote basaltsteen ter plaatse. “Het is een prachtige wandelroute”, aldus Nico van Dijk. “Niet alleen vanuit cultuur-historisch oogpunt, maar ook qua natuur. De bossen, de landerijen, de hele omgeving is bijzonder afwisselend. Af en toe kom je een andere wandelaar tegen en dan maak je even een praatje. Als het straks echt winter wordt, moet het er geweldig mooi zijn.”

Kent u de weg in eigen dorp? Wellicht heeft u delen van de route al eens gezien, maar ook dan blijft het Kartuizer spatiamentum zeker de moeite waard. Het wandelboekje met uitgebreide achtergrondinformatie en routeomschrijving is te koop bij VVV, Café d’n Toel, De Dorpsherberg en Imkerswinkel de Linde.