CDA tegen 'zuipbus'

Roois nieuws
CDA Rooi wil van burgemeester Maas opheldering over het initiatief van twee plaatsgenoten om jongeren van 16 jaar en ouder per bus te vervoeren naar drankgelegenheden in België.

In de week waarin de raad een raadsvoorstel behandelt met verwijzing naar de wettelijke plicht van de gemeenteraad een Preventie- en Handhavingsplan Alcohol vast te stellen, staan de media bol van een initiatief van Foolen en van Heeswijk om jongeren onder de 18 jaar met busladingen naar Belgische horecazaken te vervoeren. Het CDA roept burgemeester Maas, portefeuillehouder handhaving, openbare orde en veiligheid, op om in lijn met deze taak van de raad serieuze zaak te maken van de preventie.
“Wij vragen ons af”, aldus fractieleider Rien Verhagen van het Rooise CDA, “of de jongeren die uit de bus stappen en aan het verkeer gaan deelnemen de ernst van de situatie wel in zien. Het gevaar is reëel aanwezig, dat deze jongeren, die in de vroege ochtend van de zuiptocht terugkeren in ons dorp, overlast zullen veroorzaken of zelfs betrokken worden bij ongevallen”.
Omdat hier de eigen gezondheid en veiligheid van de jongeren en ook die van anderen in het geding is wil het CDA weten of de activiteiten van de ondernemers vergunning plichtig zijn.
Na jarenlange discussie is het wettelijk bepaald dat vanaf 1 januari 2014 aan jongeren tot 18 jaar in het geheel geen alcoholhoudende drank mag worden verstrekt, maar Foolen en van Heeswijk dreigen nu bussen vol jongeren naar Belgische discotheken te gaan vervoeren. De artikelen 426 en 453 wetboek van strafrecht zijn ondubbelzinnig. Hierin staat onder meer: Strafbaar is hij die zich in kennelijke staat van dronkenschap op de openbare weg bevindt.
“Wij zullen de burgemeester vragen te onderzoeken of hier wellicht sprake is van (het aanzetten tot) strafbare feiten”, aldus Rien Verhagen die zegt over dit onderwerp aanstaande donderdag een motie te zullen indienen.