Afbeelding

BtB-leden praten over fusie Rooi

Roois nieuws
De gemeenteraden van Sint-Oedenrode en Schijndel hebben Veghel als derde fusiepartner omarmd. Voor de ondernemersvereniging BtB Sint-Oedenrode staat het belang van de ondernemers voorop. Tijdens een tweetal ondernemerscafés in november werd aan leden gevraagd of zij wilden meepraten over het thema fusie. Hierop werd enthousiast gereageerd.

Interactie
Begin december organiseerde het BtB-bestuur een bijeenkomst omtrent de fusie. Ruim 15 ondernemers waren betrokken bij een interactieve dialoog. De centrale vraag betrof het formuleren van een standpunt van de BtB-leden inzake het fusieproces en de voorgenomen fusie. Voorzitter Arent van Dijk van Btb Sint-Oedenrode licht toe: “We waren zeer te spreken over het enthousiasme. Het geeft aan dat het onderwerp leeft onder onze leden. De groep mocht niet de groot worden, omdat dit ten koste kan gaan van de interactie.“ De aanwezigen kregen drie vragen voorgelegd: Wat zijn de heersende sentimenten? Welke kansen en/of bedreigingen zien Rooise ondernemers? En wat vinden zij belangrijk dat de Rooise politiek meeneemt in haar besprekingen met Schijndel en Veghel? Arent van Dijk: “De inzichten die uit deze sessie naar voren kwamen zijn inmiddels per brief gedeeld met het college van burgemeester en wethouders. Vervolgens werden onze leden op de kerstbijeenkomst van 17 december kort bijgepraat.”

Expertise
De gemeente heeft aangekondigd dat zij ook een rondje langs de velden wil maken om de mening te horen van burgers, verenigingen en ondernemers. Aankomend voorzitter van de BtB Arthur Frieser: “Wij wilden als BtB geen afwachtende rol aannemen. Als Rooise ondernemingsvereniging hebben wij in juni 2013 bij de gemeente aangegeven graag betrokken te worden bij het proces. Er is veel expertise aanwezig bij onze leden waar de gemeente gebruik van kan maken. Daarnaast wilden wij zelf horen wat de mening van onze leden is. De vraag die het meest leeft bij de Rooise ondernemers is waarom er gekozen is voor een fusie en waarom niet voor zelfstandig blijven en/of intensievere samenwerking? De fusie is nu een voldongen feit waar niets aan veranderd kan worden.”

Toekomstvisie
Arthur Frieser vervolgt: “De ondernemers uitten het gevoel dat de fusie een doel op zich is, zonder dat de meerwaarde helder is benoemd. De schrale communicatie over de overwegingen van eventuele alternatieven worden als gemiste kans gezien. Het is in het belang van de burger en ondernemer dat er uiteindelijk een gemeente komt die er beter en sterker van wordt. Integratie en optimalisatie van de bedrijfsvoering bij de gemeente zijn daarom in de ogen van de ondernemers belangrijke voorwaarden. De ondernemers rekenen op een krachtig bestuur een krachtig ambtelijk apparaat. De fusie moet plaatsvinden met een duidelijke toekomstvisie.”

Synergie en marktvergroting
Voorzitter Arent van Dijk tot slot: “Een fusie met de andere gemeenten leidt voor de Rooise ondernemers ook tot synergie en marktvergroting. Daarmee willen we zeggen dat het inkoopgebied én het verkoopgebied voor Rooise ondernemers groter wordt. Met een krachtige positionering van de Rooi en regio kunnen wij ons onderscheiden. In Sint-Oedenrode zit ontzettend veel ondernemerschap; ook in de agro-sector. Dit moeten we koesteren. De fusie biedt volop kansen: ondernemerschap is de motor van onze lokale economie.”