Afbeelding

Verknocht aan alles wat draadloos is

Roois nieuws
Vroeger woonde Frank Molenaar bij zijn ouders in een huis wat enigszins verscholen lag in het bos. Het had veel weg van een hoofdkwartier van de geheime dienst. Het dak was bezaaid met antennes en het wemelde er van de zend- en ontvangstapparatuur. Frank was zelf de directe oorzaak van het ‘stekelvarken’, zoals hij de woning nog steeds liefkozend noemt. In zijn jonge jaren was de Rooienaar verknocht aan alles wat met radiofrequentie en draadloze verbindingen te maken had. Dat is nog steeds zo. Hij heeft er zijn beroep van gemaakt.

The Passion en de kroning van Koning Willem-Alexander waren in 2013 veruit de grootste tv-producties van Nederland. Revolutionaire beelden spatten uiteen in iedere woonkamer. Miljoenen Nederlanders waren getuigen van de meest moderne manier van uitzenden. Camerabeelden vanuit alle hoeken en standen zorgden er voor dat iedereen er met de neus bovenop zat. Frank Molenaar zat er middenin. Onder zijn bedrijfsnaam FM-systems werd hij als hoogfrequentietechnicus (RF-technicus) ingehuurd door Dutchview, die op haar beurt weer was ingeschakeld door de NOS. “De omroepen hebben zelf geen vast personeel voor elektronica. Zelfs de NOS niet. Alle technici worden ingehuurd. Niet om mezelf op de borst te kloppen, maar tijdens deze producties worden alleen de beste specialisten benaderd. Het was voor mij dan ook een hele eer dat ik daar toe behoorde.” Tijdens de kroning stond de Rooise techneut op het dak van het havengebouw in Amsterdam. Hij moest er voor zorgen dat het draadloze signaal van de camera constant zonder storingen bij de regie binnenkwam. Frank: “Dat klinkt misschien eenvoudig, maar het vergt veel. Vooral de voorbereiding is heel belangrijk. Alles moet op en top getest worden, voordat het ‘live’ gaat. Achter gezien verliep het perfect. Dat geeft een enorme kick.”

Als kleine jongen had Frank al een enorme interesse in alles wat draadloos was. Bestuurbare auto’s vond hij geweldig, de radio was reuze boeiend en hij viel zo nu en dan in slaap met een walkie talkie in zijn hand. Schroeven, uit elkaar halen, zenden, solderen, uitproberen. Dagelijks was hij met zijn hobby bezig. “Dat ‘prutsen’ is wel goed geweest”, beseft de technicus. “Ik heb er later veel profijt van gehad tijdens mijn studie en mijn werk. Ik ben het ook altijd leuk blijven vinden. Je kunt wel zeggen dat ik er voor geboren ben.” De koningsvaart was voor Frank een hoogtepunt, maar de betrokkenheid bij de opnames van ‘the Passion’ overstijgt dat gevoel. “Ongelofelijk! Vijf dagen lang ben ik daar aan het werk geweest. Soms wel van 14.00 uur ’s middags tot 4.00 uur ’s nachts. De steadycam was mijn project. Ik moest wederom zorgen voor een haarfijn draadloos signaal en dat lukte. Vooral de scene waarbij de steadycam shots maakt van de hoofdrolspeler terwijl hij er omheen rent, bezorgde me kippenvel.”

Zal over tien jaar alles draadloos worden uitgezonden? Volgens Frank is dat onmogelijk. Steeds meer apparaten worden draadloos, maar dat zorgt er ook voor dat er meer en meer signalen komen. Die zorgen automatisch voor storing. “Het is zorgelijk”, uit Frank. “Frequentieplanning wordt steeds belangrijker. Tijdens grote evenementen, zoals het ontvangst van het Koninklijk paar in Den Bosch, wordt de capaciteit van bijvoorbeeld Vodafone en KPN al teruggeschroefd, omdat anders de kans op storingen te groot is en dat kan natuurlijk niet tijdens een live uitzending.”

Ondertussen ‘prutst’ Frank lekker door. Er komen weer grote klussen aan, zoals waarschijnlijk de grote nucleaire top die komend jaar in Nederland plaatsvindt.. “Iedere dag geniet ik van mijn werk. Het is vooral mooi om dingen te maken waarvan mensen denken dat het absoluut niet kan. ‘MC Gyveren’ noemen we dat. Met rollen plankband en kroonsteentjes kun je heel veel, haha.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding