Afbeelding

Weer over het weer

Roois nieuws
Het weer is een van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

November is een echte herfstmaand. Koning Winter deelt vaak al een paar speldenprikken uit. Ook zijn er van die dagen die helemaal onder een deken van mist schuil gaan, maar ook regen en wind weten mensen bij de kachel te houden. Deze november had het allemaal in zich.

De afgelopen maand was heel somber. De zon liet zich beduidend minder zien dan andere jaren. Normaal hebben we recht op zo'n 60 tot 65 uur zon in november, maar de afgelopen maand hadden de wolken de overhand. Dit jaar was er in november voor de zon maar 43 uur en zes minuten plaats op het weertoneel. De zonnigste dag was woensdag 13 november. Toen mochten we maar liefst zeven uur en 36 minuten van de zon genieten. Er waren 21 dagen die minder dan een uur zon hadden en daarvan waren er maar liefst tien die helemaal zonder zon verliepen.

Wat de temperatuur betreft deden we vorige maand goed mee met het gemiddelde. De gemiddelde temperatuur was afgelopen november 6,4°C. Normaal ligt die gemiddelde temperatuur tussen 6°C en 6,5°C, niets bijzonders dus. In de nacht van dinsdag 26 op woensdag 27 november daalde het kwik tot -0,8°C en daarmee was dat de koudste nacht van november. Vrijdag 1 november was de warmste dag van de maand, toen steeg het kwik nog tot 14,3°C.

Net als de temperatuur hield de regen zich ook netjes aan de maat. Normaal valt er tussen de 70 en 75 millimeter regen in november. Vorige maand was dat 78,3 millimeter en ondanks dat dat ietsjes meer is dan normaal, gaat het toch maar om een paar druppeltjes per vierkante meter. De meeste regen viel in de eerste tien dagen van de maand. Toen tapten de waarnemers 63 mm af, vooral zaterdag 2 november was met 12 mm een natte dag.

Kort samengevat was november 2013 een sombere maand met weinig zon, normale temperaturen en gemiddeld niet meer regen dan anders, maar er waren van die dagen bij......