Afbeelding

Meningen verdeeld over lot Ollandse beuk

Roois nieuws
Enkele weken geleden waaide in Olland een oude rode beuk om. De boom was ziek door een reuzenzwam. Enkele meters verderop staat zijn jongere broertje met dezelfde aandoening. Over het lot van die boom zijn de meningen op dit moment verdeeld. Moet hij wel, of moet hij niet om? De storm is nog niet helemaal gaan liggen.

De boom is eigendom van de Ollandse parochie, gewoonweg omdat het op haar grondgebied groeit. Het kerkbestuur wil graag het advies van de gemeente opvolgen om de boom te kappen. Er werd al een vergunning aangevraagd. Ze wil erger voorkomen dan enkele weken geleden. Destijds raakte niemand gewond, “maar je weet maar nooit”, repte een parochiaan. “De vorige keer werd ook gedacht dat de boom nog jaren kon blijven staan, maar de volgende dag waaide hij om.” In samenspraak met Stichting Behoud Ollandse Bomen (Stichting BOB) werd besloten om een trekproef uit te voeren. Die vond afgelopen maandagmiddag plaats. Stichting BOB en Stichting Roois Landschap zijn voor het behoud van de rode beuk.
Medewerkers van PAN boombeheer uit Sint-Niklaas (B) kwamen de meting verrichten. Bij een trekproef wordt de stabiliteit en de vitaliteit van een boom gemeten. Trekproeven bij bomen zijn gebaseerd op een semistatische belasting waarbij niet getrokken wordt tot het bezwijkmoment, of een maximaal optredende windkracht. Getrokken wordt tot er voldoende gegevens zijn om te kunnen berekenen wat de noodzakelijke kracht is om de boom om te kunnen trekken. Deze kracht kan herleid worden naar winddruk en windsnelheid. Uit het onderzoek van pakweg anderhalf uur bleek dat de boom ruim voldoet aan de wetenschappelijk gestelde normen.

Tijdens de meting waren zowel mensen van het parochiebestuur als van Stichting Roois Landschap en Stichting BOB aanwezig. Zij voelden zich gesterkt door de uitslag van de test en hopen dat het parochiebestuur de gevraagde vergunning zal intrekken. Volgende week woensdag gaan de partijen in gesprek over de kwestie.