Afbeelding

Rooise basisschoolkinderen mediawijs

Roois nieuws
TV, kranten, internet, social media, apps, games en mobiele telefonie: de media is overal aanwezig. Kinderen komen er dagelijks mee in aanraking. Om meer aandacht te geven aan mediawijsheid namen afgelopen week diverse basisscholen uit het hele land deel aan de week van de mediawijsheid. Ook veel Rooise basisscholen deden eraan mee. Op basisschool Franciscus werd de week feestelijk afgesloten. Bij hen kwam burgemeester Maas persoonlijk de diploma’s uitreiken.

Google, Facebook, marktplaats, filmpjes… het waren allemaal onderwerpen waar groep 5/6 zich in had verdiept. Pleun en Lotte gaven als tips mee: Geloof niet alles wat op internet staat, geef nooit zomaar je adresgegevens op en bij het inloggen op een bepaalde website hoort een degelijk wachtwoord.

Ook Thomas, Margot, Sam, Amber, Marit en Teun (groep 7/8) toonden het geleerde op het digibord. Waarom mediawijs? “Omdat de juf dat zei”, lichtte één van de dames toe. Dat was natuurlijk niet het doel. “Om te leren wat je wel en niet moet doen bij het gebruik van media”, kwam er na even aandringen van de juf uit. Voor het spel mediamasters had groep 7/8 elke dag vijf mediamissies uit moeten voeren. Een aantal kinderen had zelfs een ‘vlog’ gemaakt. “In een blog schrijf je dingen en wij hebben dat met een video gedaan”, werd toegelicht voordat het filmpje begon. Op het filmpje stelde Rik een aantal leerlingen uit groep 5/6 vragen over het nieuwe schoolplein en daarna interviewde hij de werknemers. Vervolgens kondigde hij aan stiekem iets te gaan doen. Wat voor stiekems hij deed? Dat is te zien op YouTube. Merel vond het in ieder geval niet goed… Burgemeester Maas was onder de indruk wat de leerlingen in zo’n korte tijd hadden geleerd.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding