Afbeelding

Amerikaanse film in de maak over voormalig Rooienaar

Roois nieuws
In de Verenigde Staten is hij wereldberoemd en die faam zal alleen maar toenemen; de voormalig Rooienaar Harry de Leijer, ook wel de ‘Galloping Grandfather’ genoemd. Aan het eind van dit jaar verschijnt in Amerika een documentaire over hem. Over Harry en zijn befaamde paard Snowman. Samen spelen ze de hoofdrol in een waargebeurd ‘sprookje’: Harry & Snowman.

Harry de Leijer groeide op in Sint-Oedenrode en had al vroeg een liefde voor paarden. Zo reed hij onder andere in 1945 of 1946 in een stoet voor Koningin Wilhelmina. Harrie trouwde met Johanna Vermeltfort en vertrok met haar na de Tweede Wereldoorlog naar de Verenigde Staten. Daar kreeg hij een baan aangeboden als paardrijdinstructeur aan de Knox School in Long Island New York.
In 1956 begon het ‘sprookje’. Harry redde Snowman – een oud Amish ploegpaard – van een wisse dood. Het dier stond op een vrachtwagen die op weg was naar een slachthuis. Voor 80 dollar kocht hij Snowman. Harry trainde het paard tot springpaard en na twee jaar begon Snowman de eerste resultaten te boeken.

Lees meer in DMRK van deze week