Hopen op een hagelbui

Roois nieuws Op de koffie bij...
Constant houdt Gilberto van Kasteren het weer in de gaten. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. Als ergens op deze planeet een flinke hagelbui bezig is, ruikt de Rooienaar handel en komt hij snel in actie. Binnen een paar dagen is hij op plaats van bestemming om zijn professie uit te oefenen; uitdeuken zonder spuiten met hagelschade als specialiteit.

De vader van Gilberto, Rinus, is een echte pionier. Midden jaren negentig begon hij als één van de eerste in Nederland met het uitdeuken zonder spuiten. Het ging met name in begin vooral om kleine parkeerdeukjes. Wanneer een auto vroeger deukjes had, werd hij overgespoten. Het probleem was dan opgelost, maar voor een flinke prijs. Rinus: “Uitdeuken zonder spuiten is een moderne, kostenbesparende en milieuvriendelijke reparatiemethode om een auto uit te deuken. Deukjes kunnen uit het plaatwerk van de auto worden gehaald zonder dat dit deel opnieuw gespoten hoeft te worden. Hierdoor zal er dus geen kleurverschil ontstaan. Deze reparatie is financieel veelal voordeliger en beter voor het milieu. Een voorwaarde is wel dat de lak niet beschadigd mag zijn. Wij werken zowel voor particulieren, autobedrijven, autoschadeherstelbedrijven en lease- en verzekeringsmaatschappijen.” Tegenwoordig zijn er steeds meer ‘restylers’ op de markt gekomen. Toch onderscheidt Van Kasteren zich. In 2003 is Gilberto mee in de zaak gekomen. Samen met zijn vader kwam hij op een idee.

Ze besloten om zich te verdiepen en te specialiseren in hagelschade. “Een paar keer per jaar komt er in Nederland een fikse hagelbui voor, met hagelstenen die groot genoeg zijn om schade aan de auto te veroorzaken. Zodra dat het geval is, betekent dat werk aan de winkel. Omdat er meerdere restylers zijn in Nederland, zijn we ons ook gaan richten op het buitenland”, zegt Gilberto, die net terug is uit Zuid-Afrika. Daar werkte hij drie maanden om zo’n honderd auto’s deukvrij te maken. Gilberto: “Als ergens op de wereld een hagelbui is, kom ik met meerdere restylers in contact. Samen proberen we dan de klus binnen te halen. Iets meer dan een jaar ben ik daar nu mee bezig. Ik heb onder andere gewerkt in Oostenrijk, Zwitserland en nu dus Zuid-Afrika. In totaal ben ik maar zo’n drie maanden thuis geweest.” De hagelbui in Johannesburg was zo fiks, dat Gilberto zo’n 100 auto’s onder handen moest nemen. Naast de Nederlander waren er nog meer restylers bezig, uit andere hoeken van Europa én Afrika.

“Het ligt aan de schade, maar bij flinke hagelschade verwerk ik ongeveer één auto per dag”, zegt Gilberto, die beschikt over het beste materiaal. Bij het uitdeuken gebruikt hij lampen. Deze laat hij op de plek schijnen waar de deuken zitten. De rechte lijn van de lamp wordt onderbroken als er een kuiltje zit. Met stokken duwt Gilberto de deukjes eruit. Echt monnikenwerk. “Je zou zeggen dat iedereen dit kan leren, maar dat is niet zo”, vervolgt de vakman. “Je moet namelijk ontzettend veel geduld hebben. Soms zit er een deukje in een deuk, dat is pas echt priegelwerk. Verlies je het geduld? Dan kun je beter stoppen, want dan wordt het niks.”

Kan vader hem wel missen op de zaak? “Natuurlijk gaat Gilberto alleen als de agenda het toelaat. Voor ons bedrijf is dit extra”, vertelt pa. De komende maanden zal het wat drukker worden, omdat de kans op hagelbuien toeneemt. Rinus: “Hagelbuien komen alleen in de warmere maanden voor. Bij onweer vallen druppels door koude en warme luchtlagen. Hoe meer lagen, hoe groter de hagelsteen wordt. Ieder jaar heb je ergens in Nederland een hagelbui met grote stenen. De laatste vijftien jaar is het aantal hagelbuien sowieso toegenomen.” Dat betekent alleen maar meer werk voor Van Kasteren restyling. Niemand weet waar Gilberto volgende week zit. Hij zelf ook niet. Dat kan zo maar aan de andere kant van de wereld zijn. Daarom houdt hij de weerberichten scherp in de gaten en hoopt hij stiekem op een ferme hagelbui.