Erik van Aarle probeert stappen vooruit te denken

Roois nieuws Op de koffie bij...
‘Innoveren’. Je kunt het als bedrijf niet doen en wachten tot de deksel de neus raakt, óf je gaat er mee aan de slag. Erik van Aarle, directeur van Van Aarle Houtbedrijf uit Olland en BPG Boxtel Hout & Bouwmaterialen en van Aarle Kozijnen uit Boxtel, is een man met een visie. Hij probeert de markt voor te blijven door zoveel mogelijk ontwikkelingen uit te voeren, al dan niet zelf bedacht.

Meestal werkt Erik op kantoor, bezoekt hij zakenpartners of struint hij beurzen af. Altijd bezig om zijn bedrijf draaiende te houden, altijd op zoek naar manieren om het geheel nog beter te maken. “Om dat goed te kunnen doen, zet ik me zo nu en dan ook op de werkvloer in”, vertelt Erik. Soms zie ik daar dingen waarvan ik denk dat ze anders kunnen, effectiever. Waarom twintig handelingen doen als het ook in vijf kan, daar werken we naar toe! Door efficiënt te werken kunnen we onze prijzen scherp houden, dat geeft ons een voorsprong op de concurrentie.” Als voorbeeld geeft Erik een machine die kozijnen vervaardigd. Het bestond eerst uit drie verschillende machines. Inmiddels zijn twee daarvan aan elkaar gekoppeld en is Erik bezig om er een derde aan toe te voegen, zodat de kozijnonderdelen kant en klaar van de band komen met een stuk minder handelingen. “Naar mijn mening moet er in een werkplaats zo min mogelijk gesjouwd hoeven te worden. Van ruwe balk tot in zijn geheel bewerkt zonder handen is mogelijk.”

Aan de Ollandseweg in Olland huist het Houtbedrijf van Van Aarle. Dat is in 1928 begonnen, een echt familiebedrijf dus. Vlonders, schuttingen, tuinhuisjes, terrassen en nog veel meer. Alles op het gebied van hout is te leveren. “Op een verantwoorde manier. Veel van ons hout is FSC- en binnenkort ook PEFC gecertificeerd. “Dat houdt in dat al het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen in o.a. Zweden, Duitsland, Frankrijk en Oost Europa. Ook het tropisch hout uit bijvoorbeeld Afrikaanse landen is duurzaam. Dat vinden we ontzettend belangrijk.” Het valt te vergelijken met een agrariër. Een agrariër houdt van zijn dieren en gunt hen het allerbeste zonder dat het iemand schaadt, niet de natuur en niet de omgeving. Van Aarle laat zien dat ook zij hier aan denken, dat past perfect in het huidige tijdsbeeld.

Lees verder in DMRK van deze week