Osteria: 15 jaar pico bello

Roois nieuws Op de koffie bij...
Restaurant Osteria huist in één van de meest historische gebouwen van Sint-Oedenrode. Heel vroeger was het een Koetshuis (gebouwd in 1863), daarna een waaggebouw en later trok gemeente Sint-Oedenrode in het pand. In 1998 opende de Amsterdammer Vasso restaurant Osteria. Freek van den Elsen maakte de start toen als medewerker mee. Nu viert hij komende maand met compagnon Gé van Nistelrooij het 15-jarig jubileum. Dat doen ze natuurlijk niet alleen, maar samen met de gasten en hun personeel.

Freek is al vanaf 2001 eigenaar van de zaak. Zolang als hij er aanwezig is, drukt hij zijn stempel op het restaurant. In Gé vond hij in 2008 zijn ideale zakenpartner. Sindsdien zijn ze samen eigenaar; Gé runt de keuken, Freek het restaurant. De samenwerking verloopt gesmeerd. Ze delen dan ook dezelfde passie: Italië. Meerdere keren per jaar vertrekken ze naar het Zuiden om indrukken op te doen op het gebied van wijnen en eten. “Jaren geleden is er wel eens wat geëxperimenteerd, maar ik kan zeggen dat we die fase achter ons hebben gelaten”, vertelt Freek gedreven. We zijn teruggegaan naar de basis, terug naar de oorsprong van Osteria. Onze kaart biedt nu precies wat Italië voor ons is; klassiek puur eten met hier en daar een uitspatting.”

De kwaliteit van het restaurant staat buiten kijf. Volgens Freek komen er zelfs meer mensen van buiten Sint-Oedenrode eten dan Rooienaren. Freek: “Veel mensen weten het van ‘horen zeggen’. Mond-tot-mond reclame is voor ons heel belangrijk, maar we staan ook in het boekje ‘A Tavola’ en hebben al eens de Telegraaf en de Libelle gehaald. Dat blijft toch bij veel mensen hangen. Wanneer ze hier komen is het aan ons om ze te overtuigen.” Daarin speelt ook het personeel een belangrijke rol. Freek krijgt vaak veel positieve reacties over zijn collega's. Ze zijn vriendelijk en weten veel over de producten.

Mede daarom – en natuurlijk om het jubileum te vieren – sluiten Gé en Freek tijdens Carnaval de deuren om met het vaste personeel naar Italië te gaan. “We gaan met het voltallige vaste team naar Piemonte”, denkt Freek verlekkerd vooruit. “Daar bezoeken we vier wijnhuizen in vier dagen en gaan we lekker proeven van het heerlijke Italiaanse eten en drinken. Die kennis kunnen we naderhand weer overbrengen op onze gasten.”
Osteria is al 15 jaar pico bello. Het restaurant wordt gezien als een klein stukje Italië in Sint-Oedenrode. Natuurlijk worden ook de gasten betrokken in de festiviteiten. Na carnaval zullen in deze krant advertenties verschijnen met enkele aantrekkelijke kortingsacties. Houd het dus scherp in de gaten en ga binnenkort heerlijk eten bij Freek en Gé in restaurant Osteria.