Gaat u de zorgtoeslag in 2013 mislopen?

Roois nieuws
In 2013 introduceert de fiscus een nieuwe vermogenstoets voor de zorgtoeslag. Hebt u – eventueel samen met uw partner – meer dan € 100.000 aan spaartegoeden, beleggingen en/of andere vermogensbestanddelen, dan is het goed mogelijk dat u in 2013 minder of geen zorgtoeslag meer ontvangt. De misgelopen zorgtoeslag kan oplopen tot maar liefst € 2.000 per jaar. Gelukkig kunt u nog tijdig maatregelen treffen.

Een beproefde methode is de zogenaamde schuldigerkenning uit vrijgevigheid, beter bekend als ‘schenken op papier’. In plaats van daadwerkelijk geld over te maken aan uw (klein)kinderen, kunt u afspreken dat zij de schenking pas ontvangen als u overlijdt. Aan elk kind mag u op deze manier jaarlijks € 5.030 belastingvrij schenken; voor elk kleinkind geldt een vrijstelling van € 2.012. De papieren schenkingen tellen mee als schuld in uw aangifte inkomstenbelasting. Zo kunt u uw belastbaar vermogen zodanig verlagen dat u toch nog in aanmerking komt voor de zorgtoeslag. Bovendien betekent een lager belastbaar vermogen ook minder verschuldigde inkomstenbelasting. Bijkomend voordeel is dat u, onder bepaalde voorwaarden, ook bespaart op toekomstige erfbelasting.

Voor mensen die net boven de vermogensgrens zitten kan het zinvol zijn om een toch al geplande aankoop, bijvoorbeeld van een auto, eerder te doen om in aanmerking te blijven komen voor de zorgtoeslag. Er zijn nog meer mogelijkheden denkbaar, maar daarvoor is maatwerkadvisering noodzakelijk. Het is verstandig om dan ook meteen andere vermogensrechtelijke zaken te laten doorlichten.

Een hoog vermogen kan ook nadelig zijn voor mensen die gebruikmaken van de AWBZ of de WMO. De eigen bijdrage wordt namelijk meer afhankelijk van het vermogen. Tot dusver ging de fiscus uit van een fictief rendement van 4% op het vermogen. In 2013 wordt dit maar liefst 12%. Volgens recente berekeningen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zouden vermogende zorgbehoevenden door de nieuwe maatregel in tien jaar tijd maar liefst tot 50% op hun vermogen moeten interen. Met een eigen bijdrage die kan oplopen tot € 2.100 per maand kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn.

Spaarzaamheid wordt op deze manier niet bepaald beloond! Voorkom dat u onnodig geld laat liggen en vraag om deskundig advies. Neem contact op met Van de Ven Accountants | Adviseurs voor verdere informatie. U kunt bellen met 0413- 49 11 11 of mailen naar info@vdven.nl .