Boswerkzaamheden Vresselsbos

Roois nieuws
Staatsbosbeheer voert deze winter de gebruikelijke houtoogst uit in Vresselsbos. Het zagen vindt plaats met houtoogstmachines en neemt ongeveer 4 weken in beslag. Houtafvoer naar de houtzagerijen zal tot medio maart blijven plaatsvinden. Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor overlast zorgen. Op het kaartje is te zien in welke delen van het bos de werkzaamheden plaatsvinden.

Dunnen en verjongen
Houtoogst vindt plaats door dunning en verjonging. Een deel van het bos wordt gedund: er worden bomen weggehaald om de anderen meer ruimte te geven om goed verder te groeien. Bij verjonging worden grotere open plekken gemaakt. Deze bomen hebben geen lengte- en diktegroei meer en daarmee is het tijd om op deze plekken de groei van nieuwe bomen te stimuleren. Op deze open plekken in het bos gaan nieuwe jonge bomen groeien. Door regelmatig te dunnen en verjongen ontstaat een bos met verschillende leeftijden waar toekomstige generaties weer kwaliteitshout uit kunnen oogsten. Bos blijft bos.

Migratie van dieren
Libellen, waterjuffers, amfibieën en reptielen krijgen door deze open plekken, met zonnewarmte op de bodem, tijdelijk meer kansen om tussen de vennencomplexen Hazenputten en Oude Putten andere soortgenoten te bereiken voor de voortplanting.

Lanen
De bomenlanen aan de Stokvenweg en de Ostayweg bestaan uit voornamelijk Amerikaanse eiken. De lanen worden gevormd door bomen aan weerszijden van de weg, deels is er een dubbele rij bomen aan één zijde van de weg aanwezig. De bomen staan op een aantal plaatsen te dicht bij elkaar. Deze bomen worden geveld om de overige bomen meer ruimte te geven. Bomen met holten en Inlandse eik blijven gespaard.

Wat merkt u ervan?
De paden kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn doordat ze stuk gereden worden door het werkverkeer. De paden worden zo snel mogelijk hersteld, maar dit herstelwerk kan pas uitgevoerd worden als het werk afgerond is en in een periode dat de paden goed droog zijn.
Hernieuwbare grondstof.

Staatsbosbeheer vindt het belangrijk om naast natuur en recreatie hout als hernieuwbare grondstof te produceren. Door tijdig te verjongen is er een duurzame houtproductie. En er ontstaat een bos met verschillende leeftijden, dat voor mens, plant en dier aantrekkelijk is.