“Geslaagd tafelen; omdat koken mijn passie is!”

Roois nieuws Op de koffie bij...
Genieten, streekproducten, proeven, koken op locatie, wijn-spijs combinaties. Kortom, lekker koken voor andere mensen, dat is de hartstocht van Marko Jansen. Door zijn bedrijf Markook kan hij deze passie uitdragen. Het liefst bij zoveel mogelijk gasten. Jarenlang runde de kok zijn eigen restaurant in Sint- Oedenrode. “Nu Ik met heel veel plezier voor de klas sta om de nieuwe generatie jonge koks het vak te leren, miste ik het ‘echte werk‘. Koken met passie, je gasten deelgenoot maken van je beleving en ze alles laten proeven”, aldus Marko, die kookt op locatie. Hij geeft workshops of ontneemt de totale zorg van een diner voor vrienden of familie.

Hoe ben je op dit idee gekomen?
“Ik krijg vaak vrienden over de vloer die komen eten. De beste gesprekken vinden plaats tijdens het koken en het eten. Er hangt dan altijd een heerlijk ongedwongen sfeer. Ik zie mijn vrienden dan genieten en zelf geniet ik nog het meest. Deze passie wilde ik graag gaan uitdragen bij de mensen thuis.”

Wat houdt het concept van Markook precies in?
“Het gaat er vooral om dat ik mensen de rompslomp van het organiseren van een diner uit handen neem. De gasten geven aan wat de wensen zijn en ik zorg dat het voor elkaar komt. Als ze mee willen koken is dat prima. Ik geef zelfs complete workshops. Dan vertel ik alles wat ze willen weten over bereiding en producten. Maar als de gasten alleen maar willen genieten is dat ook goed. Ik leg iedereen culinair in de watten. Dat vind ik geweldig om te doen.”

Stel jij zelf een menu samen?
“Dat kan, maar het is ook mogelijk dat de gasten zelf met de ingrediënten aankomen. Als ze bijvoorbeeld ‘wild’ willen eten of juist alleen maar vis, dan ga ik daarmee aan de slag. Van tevoren nemen we de wensen door en dan laat mijn offerte zien wat het gaat kosten. Als het even kan probeer ik wel veel met streekproducten te werken. Ik laat graag ervaren wat deze omgeving te bieden heeft.”

Waar haal je de meeste voldoening uit?
“Als ik in de keuken sta, ben ik helemaal op mijn plek. Dan krijgen ze me niet zo snel gek. Ik wil iedereen het liefst zoveel mogelijk lekkers laten proeven. Laatst kwam ik een gast tegen waar ik maanden geleden voor had gekookt had en die zei: ‘Ik proef dat heerlijke eten nog steeds.’ Dat vond ik geweldig om te horen. Ik laat mijn gasten graag geslaagd tafelen, omdat koken mijn passie is!”

Markook, Hertog Hendrikstraat 32, 5492 BB Sint-Oedenrode, tel: 06-13775090, www.markook.nl