Nijnsel krijgt een kapel voor de Heilige Antonius van Padua

Roois nieuws
In Nijnsel zijn vergevorderde plannen om een kapel te gaan bouwen ter ere van de Heilige Antonius van Padua, de patroon van het kerkdorp Nijnsel. Oud-Rooienaar Harrie van Schijndel is de aanleiding hiervoor. In mei dit jaar schonk hij het Antoniusbeeld aan de Nijnselse gemeenschap.

Harrie had in 1971 het beeld letterlijk uit de puinbak gered. De Rooise Aannemingsmaatschappij RAM), waarvan Harrie directeur was, had de opdracht gekregen om het toenmalige patronaatsgebouw ingrijpend te verbouwen. Het beeld dat in een nis stond boven de ingang moest daarvoor verdwijnen. Harrie nam het mee naar huis omdat hij het zonde vond om weg te gooien, zoals de bedoeling was.

Sinds de open luchtmis op 17 juni dit jaar is de wens voor een kapel waarin het beeld zou moeten komen te staan alsmaar toegenomen. De plannen kregen snel vastere vormen, wat vooral te danken was aan toevalligheden. Een paar inwoners van Nijnsel hadden met pastoor Vincent Blom uitgekeken naar een geschikte plaats. Zij kwamen uit op de Zandhoef, die een historische rol heeft gespeeld bij de bouw van de parochiekerk. Het zand voor de kerk kwam immers van de Zandhoef. Grondeigenaar Harrie Dekkers had een driehoekje grond vrij liggen bij de Weievenseweg. Voordat Harrie gevraagd was, had hij al besloten de grond beschikbaar te stellen. Toevallig ligt het tipje bij Haageind/Oude Lieshoutsedijk langs de historische route naar Den Bosch.

Ondertussen had Martien Vos, oud-medewerker van Harrie van Schijndel en inwoner van Nijnsel, een ontwerp voor een kapel gemaakt: sober maar wel sprekend. De materiaalstaat ging rond en de aanbiedingen kwamen zo ongeveer per kerende post binnen van Nijnselse ondernemers. Het echte werk zal in maart moeten beginnen om op tijd klaar te zijn. Want pastoor Blom kreeg van bisschop Hurkmans van Den Bosch te horen, dat deze maar al te graag donderdag 13 juni volgend jaar de kapel wil komen inwijden; dat is de feestdag van de H. Antonius van Padua.

Om de bouwkosten te kunnen betalen heeft de werkgroep een lijst gemaakt van materialen die begunstigers geheel of gedeeltelijk kunnen adopteren. Dat zijn de dakpannen, hout, stenen, dorpels, dakgoten en afvoer, bestrating en interieur. De lijst staat op de website www.heiligeodaparochie.nl  en is te verkrijgen op het secretariaat van de H. Odaparochie Mgr. Bekkersplein 1, 5491 EB Sint-Oedenrode; telefoon 0413-477 741; ook ligt de lijst achter in de parochiekerk te Nijnsel. Bijdragen zijn welkom op de bankrekening van de Odaparochie 1382.04.071.