Jeugdnatuurwacht creëert nog meer nestgelegenheid

Roois nieuws
Jaarlijks gaan de kinderen van de Jeugdnatuurwacht met veel enthousiasme samen met de leiding mee om de 187 nestkastjes die op 9 verschillende plaatsen hebben hangen te controleren of er iets in gewoond heeft. Sjouwend met de ladder gaan ze op pad. Deze wordt tegen de boom geplaatst waar een nestkastje hangt. Ze klimmen onder begeleiding van een leider de ladder op en maken het kastje open door de klep omhoog te lichten. Meteen wordt er dan door het kind geroepen of er een nestje in zit.

Schitterend om te zien hoe blij ze zijn als ze een kastje hebben met een nestje erin. Voorzichtig wordt het nestje eruit gehaald om te kijken of er nog iets in ligt, bijvoorbeeld één of meer eitjes en soms een dood vogeltje. Ze nemen het nestje mee naar beneden om het te laten zien aan de andere kinderen. Als er nog eitjes inliggen zijn ze helemaal enthousiast. Voorzichtig worden deze eitjes dan in de hand gelegd en ze zien dan hoe klein ze zijn en welke kleur en tekening er op staat. Hiermee kan het vogeltje op naam gebracht worden. Daarna wordt gekeken naar de nestbouw. Dikwijls kunnen ze dan al zeggen welk vogeltje erin gewoond heeft. Ze hebben, om de juiste naam van de broedvogel te vinden, een kaart waarop het vogeltje staat afgebeeld. Verder de nestbouw en de eitjes die ze leggen. Evenzo staat op de kaart een korte beschrijving van wat voor materialen ze gebruiken voor de nestbouw. Dan wordt er een korte notitie gemaakt, zodat de JNW straks weet wat het broedresultaat is van alle nestkastjes die er hangen en welk vogeltje erin gebroed heeft.

Het nestkastje wordt verder schoongemaakt met een krabber. Nu kan het vogeltje er de winter in door brengen en in het voorjaar weer een nieuw nestje bouwen. Op deze manier worden alle nestkastjes door de kinderen bezocht en schoongemaakt. Leuk is het dan om het totale eindresultaat te zien. Van de 187 nestkastjes zijn er 116 bewoond, maar door wie? Dan is altijd de vraag of de koolmees of de pimpelmees het meest in het nestkastje gebroed heeft. Dit jaar is de pimpelmees winnaar met 45 nestjes. De koolmees had er iets minder, 38 broedsels. Dan kwam de ringmus met 13 nestjes en de huismus met slechts 8 broedsels. De boomklever had 6 broedsels en de spreeuw kwam tot 5 nestjes. In een nestkastje had de hoornaar zijn nest ingebouwd. Vergeleken met vorig jaar is er nu meer gebruikt gemaakt van de nestkastjes, dat is nu 62 % en vorig jaar was dat maar 52 %. Zo kun je mooi zien wat erin gebroed heeft en de conclusie trekken dat het een prachtig resultaat heeft gegeven, dat de JNW zoveel nestgelegenheid heeft gecreëerd voor deze vogels in Rooi.
















Graag deze foto’s en het logo gebruiken om het geheel
leuker te maken voor publicatie.
MVG, Hein