Afbeelding

Gouden bruiloft Tjitte en Rennie Talsma-Kooistra

Roois nieuws
Tja, met zulke namen zal geen enkele Rooienaar je aanzien voor een stukje Roois erfgoed. Als dat al niet opvalt, helpt hun nog steeds herkenbare Friese tongval je wel uit de droom. En anders wel hun geboorteplaatsen: hij in Hallun, zij in Rinsumageest, Friesland. Een inburgeringscursus heeft geen enkele zin meer.

En die is ook niet nodig. Want het echtpaar Talsma-Kooistra woont al 50 jaar in Brabant. Net zo lang als ze getrouwd zijn. En dát werd afgelopen donderdag gevierd. Op z’n Brabants. Een mooie aanleiding voor eens een ander verhaal dan de gebruikelijke ontmoeting op de kermis, waar Rooise gouden paren al decennialang een patent op lijken te hebben.
Tjitte (“Heit”, 73): “Ik reed motor, zij stond bij de bushalte. Daar ging ik wel eens langs om te kijken of er iets te versieren viel. Ik heb daar vaker iemand achterop genomen, maar met Rennie was er meteen een “klik” glundert hij als hij terugdenkt aan die dag. En toen ging alles snel. “We trouwden op een donderdag met schitterend weer, net als nu. Alleen was het toen nóg mooier omdat de takken van de bomen helemaal bevroren waren. Maar een huwelijksreis zat er niet aan” vertelt Tjitte, met een vette knipoog en een geld-gebaar.

Het kersverse echtpaar ging in Eindhoven wonen, omdat hij met zijn HTS Electro aan de slag kon bij Philips als TV-ontwerper. Ze verhuisden met een Volkswagenbusje. Na een jaar of vier begonnen ze aan hun tweede avontuur. “We kochten een krot aan de Heikampenweg in Sint-Oedenrode, en wilden het onbewoonbaar laten verklaren en vervolgens slopen. Als hij bij Philips zat was ik daar aan het bouwvakkeren” vult Rennie (“Mem”, 72) aan. “Maar in de eerste plaats zorgde ik natuurlijk voor de kindjes”. Want die hadden ze inmiddels twee: Renate en Simon. Het krot werd omgetoverd tot een schitterende woonboerderij, gesplitst met dochter Renate en haar gezin als buurtjes.

Terwijl Tjitte 35 jaar lang bij Philips werkte, zorgde Rennie voor de kinderen en deed daarnaast veel voor de KVO, het kerkbestuur van de Protestantse kerk. Ze werkt nu met veel plezier in de kringloopwinkel. Tjitte: “Destijds kon je al met pensioen op je zestigste, maar dat duurde me nog te lang. Ik ben er anderhalf jaar eerder uitgestapt. En toen begon het grote genieten.” Dat genieten bestond en bestaat nog steeds uit het houden van schapen, kippen, “hooi maken op de ouderwetse manier” en regelmatig een vakantie naar – meestal – een warm land. Verder zijn jagen en vissen een grote hobby van beiden Tjitte beoefent het jagen actief, Tennie gaat wel eens mee drijven maar vissen doen beiden actief.
Een benijdenswaardige oude dag, want het stel is nog gezond ook “al piept en kraakt het tegenwoordig af en toe” aldus Tjitte. Wat hun levensmotto nu precies is wordt in de discussie met de familie niet helemaal duidelijk, maar “regelmaat en rust” komt dicht in de buurt. Al was daar afgelopen donderdag even geen tijd voor …

“Het feest was super en we hebben met ruim 30 man gegeten bij de Rooise Boerderij. Verschillende stukjes gedaan door familie en vrienden en de kleinkinderen het ABC. Zeer geslaagd en laat op de avond thuis afgesloten met een borreltje,” laat Renate na afloop weten.