Vlagheide: van hindercirkel naar recreatiegebied

Roois nieuws
Met de ondertekening van een intentieovereenkomst trekt de overheid zich langzaam terug uit het project Vlagheide. De ondernemers rondom de voormalige vuilstort nemen de plaats van de provincie Noord-Brabant en de gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode over. De hinder van de oude vuilnisbelt maakt plaats voor recreatie en ontspanning.

Eeuwenlang was het gebied tussen de drie gemeenten een rustige heide, de Vlagheide. Tot die gedenkwaardige zondag 17 september 1944. Duizenden geallieerde soldaten landden toen op de Vlagheide. Vanaf die dag veranderde alles. Er kwamen en verdwenen een vliegveld en drie mob-complexen. Het gebied werd ontgrond en de achtergebleven gaten werden gevuld met vuilnis.

De rust keert terug
In 2004 sloot de vuilstort en keerde de rust terug. De vuilnisbelt was geen bedreiging meer en de drie gemeenten zagen met de ondernemers en de provincie kansen. Samen namen zij het initiatief om een recreatiegebied te ontwikkelen. In 2007 zag het Masterplan Vlagheide het daglicht en in 2009 kwam de vaart in de ontwikkelingen.

Lees verder in DMRK van deze week