Rapport werkgroep ultieme reddingspoging Martinushuis

Roois nieuws
Met een mail aan alle betrokkenen en gemeenteraadsleden plus een rapport waarin alle feiten en meningen over het Martinushuis nog eens op een rijtje worden gezet, doet de werkgroep Martinushuis een ultieme poging om het gelijknamige pand te behoeden voor verkoop.

Het rapport pleit ervoor om de huur en exploitatie in handen te geven van een beheersstichting. Ook schetst de werkgroep een aantal invullingen met onder meer gebruikers die uit uit andere gemeentelijke gebouwen worden wegbezuinigd, die een alleszins rendabele exploitatie opleveren. Daarnaast geeft het legio andere maatregelen, variërend van een nieuwe verwarmingsketel tot het exploiteren van de bovenverdieping die nu nog leeg staat. Met nieuwe berekeningen, onder meer met gegevens verkregen van de bibliotheek, weerlegt de werkgroep de bewering van het college dat verkoop de enige resterende manier is om de ombuigingen te realiseren. Integendeel, aldus de werkgroep. Met de huidige huizenmarkt is dit juist het slechtst denkbare scenario, ook al omdat het maatschappelijk rendement totaal uit het oog lijkt te zijn verloren en het besluit onomkeerbaar zou zijn.
Anderzijds illustreert het rapport hoe het college van meet af aan uit zou zijn geweest op het onderbrengen van de bieb in Mariëndael. Zoals de herhaalde bewering dat de bieb zelf contact gezocht zou hebben met Mariëndael, terwijl dit pertinent wordt ontkend.
Het beladen onderwerp, de vele sympathisanten van de werkgroep, stemverhoudingen fifty-fifty of nét niet. De gemeenteraadsvergadering van donderdag herbergt alle ingrediënten voor een thriller.