Sint Nikolaos, Sinterklaas en Santa Claus op postzegel

Roois nieuws
Rooienaar Frans Fierens is al jarenlang filatelist en komt voor de heemkundige kring “De Oude Vrijheid” in Sint-Oedenrode een avond verzorgen over zijn grote hobby: postzegels verzamelen. Vele filatelistische elementen komen tijdens deze lezing aan bod, zoals het uitgiftebeleid van de postdiensten in binnen- en buitenland de uitvinder van de postzegel, de uitvinder van de tandingmachine, de samenwerking van postdiensten, de prijs, de materialen en thema’s.

Na de pauze komt het thema Sint-Nikolaos, Sinterklaas en Santa Claus in de filatelie aan bod. De heilige Nikolaos heeft veel invloed gehad in de godsdienst en cultuur in de samenleving over de gehele wereld. Zijn naam wordt gebruikt voor onze Sinterklaas en voor Santa Claus als Kerstman in Amerika en later over de hele wereld. Ze zouden zo niet geworden zijn als Nikolaos er niet geweest zou zijn. Frans vertelt waarom hij zo populair is geworden en waar zijn lichaam is gebleven.

Er zijn meer dan 4000 kerken en kapellen naar Nikolaos vernoemd. En dan nog op bruggen, gebergten, monumenten, op iconen, schilderijen, fresco’s enz. Frans verzorgt ook een kleine tentoonstelling. Alle belangstellen zijn welkom op woensdag 28 oktober a.s. in de Knoptorenkerk in de Eerschotsestraat. Aanvang 20.00 uur. De entree is € 2,00.