Afbeelding

Boekpresentatie Vlinders in Het Groene Woud

Roois nieuws
Tijdens de Meierij Themadag op donderdag 29 november werd het eerste exemplaar van het unieke boek Vlinders in Het Groene Woud door de Stichting Natuurprojecten Schijndel officieel aangeboden aan burgemeester Eugster van Schijndel.

‘Vlinders in Het Groene Woud’ is een uitgave van de Stichting Natuurprojecten Schijndel. Zij wil met dit boek en de voorgestelde natuurmaatregelen een bijdrage leveren aan het in stand houden van de bijzondere vlinderpopulatie in Het Groene Woud.

Inhoud boek
Wat hebben Atalanta, Zwartsprietdikkopje, Kleine ijsvogelvlinder, Geisha, Eikenpage en Bont zandoogje met elkaar te maken, behalve hun welluidende naam?
Het zijn allemaal prachtige vlinders die kleur geven aan Het Groene Woud, een van de mooiste en meest gevarieerde natuurgebieden in Brabant.
Het boek Vlinders in Het Groene Woud presenteert een poëtisch en indringend beeld van de rijkdom aan vlinders in deze groene oase.
Met dank aan Joep Steur die al vele jaren veldwerk verricht om de vlinderpopulatie in Het Groene Woud in kaart te brengen. Zijn bevindingen en ervaringen vormen de grondslag van dit boek, dat unieke informatie bevat over de vele vlinders in Het Groene Woud. Inmiddels heeft hij bijna 900 soorten vlinders in kaart gebracht, verspreid over de natuurgebieden Kampina, Geelders, Mortelen/Scheeken, Wijboschbroek, Prekers, Houterd/Liekendonk, Smaldonk, Kraaienspot, Elderbroek en Dommelbeemden.
In 10 boeiende reisverhalen worden de dag-, nacht- en microvlinders beschreven, de biotopen waar deze vlinders voorkomen en de unieke kenmerken waarover ze beschikken. Elk reisverhaal beschrijft een gebied van Het Groene Woud en bevat een kaart en foto’s van karakteristieke vlinders die er voorkomen.
Verder worden in een aantal korte, levendig geschreven schetsjes bijzondere vlinders geportretteerd, die kenmerkend zijn voor elk gebied.
Tot slot bevat het boek een overzicht van alle waargenomen vlinders in Het Groene Woud.

Auteurs
De reisverhalen zijn geschreven door journalist Hans Horsten en vlinderdeskundige Joep Steur. De natuurorganisaties Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en Natuurmonumenten, alsook de Vlinderstichting hebben hun steentje bijgedragen aan het realiseren van dit unieke boek.
Leader van de Provincie Noord-Brabant, Stichting Streekrekening Het Groene Woud, Prins Bernard Cultuurfonds, Gemeente Schijndel en Natuur- en Milieucentrum Schijndel hebben het project gefinancierd.

Bestellen
Vlinders in Het Groene Woud is geregistreerd onder ISBN/EAN 978-90-9027074-6. Voor meer informatie, zie de website van Natuur- en Milieucentrum Schijndel: www.nmcschijndel.nl