Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Roois nieuws
Je zit met trillende handen aan de keukentafel omdat je partner bijna thuis komt. Of je probeert jezelf onzichtbaar te maken, zodat je ouders geen aanleiding hebben om wéér boos op je te worden. Meer dan 45% van de Nederlandse bevolking is ooit slachtoffer geweest van geweld in huiselijke kring. Veel mensen die hiermee te maken hebben, praten er liever niet over. Slachtoffers schamen zich, denken dat het hun schuld is of vinden dat het geweld wel mee valt.

Plegers zijn vaak bang voor de gevolgen van hulp zoeken. Voor kinderen is het nog moeilijker om erover te praten. Huiselijk geweld is een van de meest voorkomende vormen van geweld in Nederland. Geweld in huiselijke kring is veel meer dan slaan en schelden. Vernedering, verwaarlozing, seksueel misbruik van je partner of kind, financiële uitbuiting en stalken zijn óók vormen van geweld in huiselijk kring. Het is moeilijk om hulpverleners in je privéleven toe te laten als het thuis niet goed gaat.

Veilig thuis
Iedereen verdient een veilig thuis. Kindermishandeling, ouderenmishandeling en huiselijk geweld stoppen nooit vanzelf. De mishandeling stopt pas als iemand de cirkel van geweld doorbreekt, als iemand in actie komt.
De campagne “Voor een veilig thuis” biedt handvatten om zelf iets te doen, hoe moeilijk dat ook is. Op de website www.vooreenveiligthuis.nl staat achtergrondinformatie, hoe je signalen kunt herkennen en bovenal hoe je zelf actie tegen huiselijk geweld kunt ondernemen. Want een veilig thuis, daar maak je je toch sterk voor? Het stopt nooit vanzelf!

Zet zelf de eerste stap
Het Steunpunt Huiselijk Geweld kan helpen om geweld te laten stoppen. Maar jij
neemt de eerste stap. Daarmee help je jezelf. En ook de ander. Bel daarvoor 0900 -1262626 of kijk op www.steunpunthuiselijkgeweld.nl.

Als je belt, krijg je een hulpverlener aan de lijn die naar je verhaal luistert. Hij of zij kan inschatten wat de beste aanpak is. Je krijgt meteen een persoonlijk advies. Soms is dit advies al voldoende om het probleem op te lossen. Maar het kan ook voorkomen dat het Steunpunt je in contact brengt met andere hulpverleners. Bij acute dreiging is het belangrijk direct naar 112 te bellen.