Afbeelding

Lezen kan lastig zijn

Roois nieuws
Het is een misverstand om te denken dat iedereen goed leest. Zo'n 4 miljoen volwassen Nederlanders heeft een te beperkte leesvaardigheid om een beroepsopleiding te kunnen volgen. En 1,5 miljoen van hen is zelfs laaggeletterd. Een laaggeletterde is wel in staat om woorden te lezen, maar snapt vaak niet wat er met een tekst wordt bedoeld.

Voor deze volwassen worden speciale cursussen gegeven. Ook worden er makkelijk lezen-boeken uitgegeven, door bijvoorbeeld de boekenreeks Leeslicht van uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Meer informatie vindt u op www.leeslicht.nl .

Kent u iemand met leesproblemen?
Voor mensen met leesproblemen is het al een hele klus om in hun dagelijks leven gebruiksaanwijzingen, formulieren, brieven en schoolkranten te begrijpen. Een bibliotheekboek lezen voor het plezier is er dan zeker niet bij. Kent u iemand die sinds kort leest, of die leesproblemen heeft? Laat hem of haar dan weten dat er ook in Sint-Oedenrode een cursus is waar samen gewerkt wordt aan het verbeteren van de lees/schrijf en rekenvaardigheden.

Wie kan beter verwoorden dan de cursisten zelf wat zij leren en wat het hen brengt?
In eigen woorden geven zij aan wat het hen oplevert en waarom zij het belangrijk vinden dat mensen zich aanmelden:

Wil je leren lezen en schrijven; kom dan naar de groep in Rooi.
Er is een lees- en schrijfgroep in Rooi. Het is voor mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven. Je zit in een kleine groep met 8 á 10 mensen. Daar heb ik al veel geleerd, zoals voor jezelf opkomen. Zo heb ik in jaren niet gelezen op de vakantie maar nu neem ik 4 boekjes (Leeslicht: Lezen in gewone taal) mee.

Ik heb jarenlang verstopt dat ik niet goed kan schrijven. Op de leeftijd van 56 jaar stapte ik over de drempel heen. Ik ben blij dat ik de stap heb gezet om naar deze cursus te gaan. Ik heb er meer zelfvertrouwen door gekregen. Ik heb meer contact gekregen met andere mensen die hetzelfde probleem hebben. Neem de stap en meld je aan, je bent niet de enige!



Het is vaak moeilijk om mensen zo ver te krijgen om de stap te nemen om naar de cursus te gaan. Vaak is het de schaamte die de mensen hebben. Er is een cursus in Sint-Oedenrode die je kunt volgen; waar je de vaardigheden van lezen, schrijven, rekenen en begrijpend lezen kunt leren. Als je naar de cursus wilt komen; meld je dan aan.



Meedoen
Geïnteresseerden voor de lees- en schrijfcursus kunnen zich opgeven bij Gerry Jochems, per e-mail: g.jochems@welzijnsalus.nl of telefoon: 0413-476149. Deelname is gratis