Afbeelding

Mathilde Santing: van binnenuit

Roois nieuws
“On the road met eigen werk in Sint-Oedenroad.” Zo opende Mathilde Santing vrijdag 2 november haar Recital in Mariëndael. Het bijzondere aan deze voorstelling is dat alle songs door haarzelf geschreven zijn, zowel de tekst als de muziek. Of nee, zij heeft de liedjes niet geschreven, “ze hebben eigenlijk zichzelf geschreven.”

In mijn hoofd zingt nog regelmatig haar lied 'Wonderful life' rond. Met dit nieuwe repertoire geeft ze een verdieping aan haar eerdere werk, waarmee haar prachtige stem goed tot zijn recht komt.
Mathilde nam ons mee in haar binnenwereld. Haar Engelstalige songs hebben niet alleen jazzy melodieën, maar ook speelse teksten, over liefde -of het ontbreken daarvan en over sterke, eigenzinnige vrouwen. Pianist Marcus Olgers houdt haar moeiteloos bij. Een bijzondere keuze waren ook de geluidseffecten van Sebastiaan Meijer, die op onverwachte wijze stem en piano tot een geheel smeedde dat meer werd dan de delen. De belichting was simpel, het decor werd gevormd door verstilde videobeelden van een opkomende maan of de beweging van een pianoklavier. De nadruk bleef op de muziek.
Voor Mathilde Santing is dit het begin van een hele nieuwe weg. Eigen teksten, eigen muziek, we leren haar kennen op een manier als nooit tevoren. Ik hoop in ieder geval dat ze op deze weg doorgaat. Om in deze tijd van bezuinigingen toch nog een nieuwe CD te kunnen maken, bedacht Mathilde een bijzondere manier van crowdfunding. De nog niet gemaakte CD kon besteld worden door 10 euro in een enveloppe met naam en adres te doen. Zo valt er over een tijdje bij een aantal bezoekers nog een mooie herinnering aan een mooie avond op de mat.

Mieke van Schijndel