Afbeelding

Bijna 400 jongeren bezoeken soa-testdag in Brabant en Zeeland

Roois nieuws
De vier GGD’en in Brabant en Zeeland organiseerden deze dag op 27 september.
Jongeren tot en met 24 jaar konden zich gratis en anoniem laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) zonder vooraf een afspraak te maken. In totaal vonden we 46 soa’s. In bijna alle gevallen gaat het om chlamydia, de meest voorkomende soa onder jongeren.

Tijdens de zomervakantie en de introductie van het nieuwe studiejaar komt het vaker voor dat jongeren onveilig vrijen. We hopen dat we door het organiseren van deze inloop-testdagen de drempel voor jongeren om zich te laten testen verlagen.

Opkomst en uitslagen per GGD
• GGD West-Brabant: 150 jongeren lieten zich testen bij de GGD in Breda. Bij 19 personen troffen we een soa aan. In 17 gevallen was dat chlamydia en in twee gevallen genitale wratten. Dat betekent dat we bij 11,3% van de bezoekers chlamydia aantroffen.

• GGD Brabant-Zuidoost: 84 jongeren lieten zich testen bij de GGD in Eindhoven. Bij tien personen troffen we chlamydia aan. Dat komt neer op een percentage van 11,9%.

• GGD Hart voor Brabant: 117 jongeren bezochten de testdag bij de GGD in Tilburg of ‘s-Hertogenbosch. In totaal vonden we bij 11 personen chlamydia en bij één persoon gonorroe. Dat betekent dat we bij 10,3% van de bezoekers een soa gevonden hebben.

• GGD Zeeland: 45 jongeren lieten zich testen in Goes of Middelburg. Bij vijf personen vonden we chlamydia. Dat komt neer op een percentage van 11,1%.

Het percentage gevonden soa’s is in alle gevallen lager dan het gemiddelde percentage gevonden soa’s bij jongeren t/m 24 jaar bij de vier GGD’en in 2011 (14,3%). Een verklaring hiervoor kan zijn dat er meer jongeren naar de inloop-testdag komen die een kleiner risico lopen op een soa en zich anders niet zouden laten testen.

Preventie
Het hele jaar door verzorgen we voorlichtingen op onder andere scholen en zijn we aanwezig bij evenementen en in uitgaansgelegenheden om met jongeren in gesprek te gaan over veilig vrijen. Jongeren t/m 24 jaar kunnen altijd met vragen over seksualiteit, anticonceptie, veilig vrijen of soa terecht bij de GGD. Zij kunnen hiervoor een afspraak maken voor het gratis Sense-spreekuur via tel. 0900 - 369 69 69 (€0,10 per minuut). Informatie over liefde, relaties, anticonceptie en veilig vrijen is ook te vinden op www.sense.info. Hier kunnen jongeren ook chatten of telefonisch advies inwinnen.