Afbeelding

Project Kartuizerklooster onthult geheimen.

Roois nieuws
Project Kartuizerklooster onthult geheimen aan de Dommel Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel houdt een presentatie van haar resultaten waaronder een boekenpresentatie op 16 november 2012 vanaf 15.00 uur in het gemeentehuis te Sint-Oedenrode.

Deze bijeenkomst staat in het teken van het aan de vergetelheid ontrukken van het leven en werken (1465-1658) van de kartuizermonniken in de Meierij. De Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel heeft sinds 2010 met (financiële) steun van vele partijen een ambitieus project opgezet met het doel de geschiedenis en de “voetafdrukken” van deze monniken te boekstaven en via marktproducten onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Geheimen worden als het ware onthuld onder andere in vijf verschillende publicaties. Zo is monnikenwerk is verricht door Jan Sanders.

Als historicus en kenner bij uitstek heeft hij veel archiefonderzoek gedaan en de uitkomst van zijn bevindingen beschreven in een zeer aantrekkelijke en voor een breed publiek toegankelijke publicatie. Samen met onze partner Cartusiana vzw zal het onderzoek nog verder worden uitgewerkt. Het eerste exemplaar wordt aan de bisschop van ’s-Hertogenbosch, monseigneur A.L.M. Hurkmans overhandigd. Maar er is meer. Aangestoken door het “kartuizervirus” heeft een drietal personen, te weten Netty van de Langenberg, Jac Hendriks en Ger van den Oetelaar, de geheimen onthuld respectievelijk rondom “Het Witven” ,” De Geelders” en “Het Groot Duijfhuis”. Ook deze publicaties worden tijdens de bijeenkomst gepresenteerd. Piet de Jongh zal namens de Stichting Het Groene Woud in Uitvoering een kartuizerwandelroute presenteren. Informatie over de publicaties is te vinden op onze website www.kartuizerklooster.nl/publicaties/ Vanaf 16 november kunt u de publicaties ook bestellen.

Het bedrijfsleven zat niet stil bij de opzet en uitvoering van ons project. Enkele ondernemers in Sint-Oedenrode en Liempde hebben onder de leiding van Stichting Roois Cultureel Erfgoed een aantal producten op de markt gebracht die nauwe verwantschap hebben met het leven van de kartuizers in de Meierij. Zij zullen die dag met trots hun producten presenteren. Deze producten zijn nu al te bekijken en te bestellen via onze website www.kartuizerklooster.nl/kartuizergeschenken
Het destijds herontdekte kartuizerachief wordt nu bewaard door het BHIC en is voor iedereen digitaal toegankelijk gemaakt. Als laatste willen wij u ook het perkamentproject presenteren. Onder leiding van Schaapskudde Eerde is, samen met de Design Academy Eindhoven, het perkament weer vol onder de aandacht gebracht. Niet alleen is het oude ambacht vernieuwd, maar ook zijn er nieuwe gebruiksmogelijkheden gerealiseerd.

Kortom, een bijeenkomst die een pareltje is aan de kroon van de regionale historie en gebiedsontwikkeling. Maar die vooral ook de bedoeling heeft een onderdeel van de Meierijse geschiedenis beleefbaar te maken!
Meer informatie is te verkrijgen via www.kartuizerklooster.nl/agenda  of via
Ger van den Oetelaar (0411-632043 – 06-20447518)