Eerste hulp bij pesterijen

Roois nieuws
Pesten is een verschrikkelijke zaak, misschien ben je zelf slachtoffer van pesterijen of ken je iemand die daar de dupe van is. De door jongeren opgerichte organisatie “Gepest – Worden” wil daar verandering in brengen en gaat dit probleem aanpakken door klaar te staan voor anderen, met het doel dat pesten voorgoed verdwijnt.

Wie zijn het brein achter deze organisatie? Enrico Tan, 11 jaar, is één van de twee oprichters van Gepest – Worden. “De reden van het stichten van Gepest - Worden is dat er in Nederland ruim 70 procent van de jongeren gepest wordt. Dat moet stoppen, dus willen wij de kinderen een opgelucht gevoel geven door erover te praten. Ik vind het heel leuk om deel uit te maken van Gepest - Worden, want het voelt goed om andere mensen en kinderen te helpen. Daarom stichtte ik met een vriend van mij, Mike Mattheeuwsen, deze organisatie”, vertelt Enrico.

Er zit een groot verschil tussen pesten en plagen. Pesten zorgt ervoor dat je bang wordt en dat je je erg onzeker gaat voelen. Veel kinderen die uitgescholden, geduwd, vernederd en getreiterd worden, durven zelfs het verhaal niet meer te vertellen omdat zij zich schamen. Pesters zijn heel goed in het bedenken van hun pesterijen en denken dat volwassenen en leraren er nooit achter zullen komen. Naast direct pesten, is er ook een ander soort pesten, bijvoorbeeld als je nooit uitgenodigd wordt voor feestjes, niet mee mag doen met een spelletje op het schoolplein of wanneer andere kinderen expres doen alsof je er niet bent. Zo bestaat er ook cyberpesten, door middel van MSN en andere sociale netwerken kan het zijn dat je gepest wordt of dat mensen negatieve dingen over je zeggen.

Wat kun je tegen cyberpesten doen? Je kunt al op veel sociale netwerken de pesters blokkeren en verwijderen. Ook is het belangrijk dat je al jouw persoonlijke netwerken goed beveiligd met een ingewikkeld wachtwoord. Als je dat niet doet, kunnen vreemde mensen je wachtwoord raden en kunnen ze alles van je lezen of zelfs vanuit jouw naam versturen! Bedenk wel, er is kans dat als je de pesters blokkeert, dat ze in “het echte leven” naar je toe kunnen komen en je daar verder kunnen pesten. Daarom is het ook verstandig om deze voorvallen te bespreken met een vertrouwenspersoon.

Gepest –Worden zou je graag willen helpen. Wij willen er alles aan doen, om het pesten tegen jouw en 1000’en andere kinderen te stoppen. Heb je hulp nodig? Neem contact op met Gepest – Worden, we helpen je graag! Ben jij de dupe van pesterijen? Bel dan gratis met een van de medewerkers op 0800-7878787. www.gepest-worden.nl