Afbeelding

Windkracht 6 nieuwe stijl nu al een succes!

Roois nieuws
Slotuitvoering op 5 oktober, 18.30 u. in de Beckart in Nijnsel

Voor de derde keer op rij, loopt momenteel op de rooise basisscholen het project windkracht 6. Windkracht 6 is een bijzonder blaasmuziekproject voor leerlingen van groep 6/7, waarin wordt toegewerkt naar een slotuitvoering, waar niemand stil kan blijven zitten. Het project is een samenwerking tussen de verschillende basisscholen, MIK kunsteducatie en Fanfare Nos Jungit Apollo.

Ook dit jaar zijn alle basisscholen benaderd, met de vraag of zij aan het inmiddels bekende project deel willen nemen, echter met de opmerking dat er is gekozen voor een geheel nieuwe aanpak. Hierbij is er een nog grotere rol weggelegd voor de kinderen, die allemaal tijdens de lessen een eigen instrument krijgen om te bespelen.
Het project is gestart op de basisscholen Dommelrode, de Springplank, Eerschot en St. Petrus in Olland. Er nemen 7 klassen deel, in totaal zo’n 135 kinderen. De kinderen zijn inmiddels laaiend enthousiast. Het begon al tijdens de eerste les, waarin iedereen alle instrumenten mocht proberen en een favoriet instrument mocht uitkiezen. Vanaf les 2 wordt er serieus op deze instrumenten geoefend. Het enthousiasme waarmee de docenten Joris de Bont en Corné van Groesen van MIK dit doen, werkt heel aanstekelijk. Zo af en toe staat de school te trillen op z’n grondvesten!

Daarnaast had basisschool Dommelrode, als buren van Mariendael, nog een extra buitenkansje: Tijdens één van de lessen kregen zij in Mariendael een heuse drum workshop. Ook daar spatte de muzikaliteit van de kinderen en hun drumstellen af.
Want het is echt niet alleen zomaar wat toeteren en beuken hoor. Tijdens de lessen wordt er echt muziek gemaakt. Hoewel het erg lastig is voor de docenten om een hele klas samen te laten spelen, zijn ook zij af en toe verbaasd over het resultaat. Elke klas is bezig om een eigen nummer in te studeren en dat is niet voor niks: Aanstaande vrijdag vindt de grote slotuitvoering plaats en dan gaan alle kinderen gezamenlijk een echt concert geven. Elke klas komt hierbij aan bod. Inmiddels is ook het opleidingsorkest van Fanfare NJA druk bezig om alle nummers in te studeren en tijdens de slotuitvoering mag elke klas zijn eigen nummer mee spelen met het opleidingsorkest.

Hoe vet is dat! Ineens zit je dan in een orkest van ruim 50 kinderen. Natuurlijk kun je niet in 4 lessen een instrument volledig beheersen, maar daar hebben de docenten een slimme oplossing voor bedacht. Met slechts een paar noten en ritmes, is van elk nummer een uittreksel gemaakt, dat wel in 4 lessen te leren is. Samen met het opleidingsorkest gaat dit straks perfect klinken. Het is zeker de moeite waard om dit spektakel te komen beluisteren.
De slotuitvoering vindt plaats op vrijdag 5 oktober, in de Beckart in Nijnsel, begint om 18.30 u. en is gratis toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is.