Afbeelding

Leren, doe je zo!

Roois nieuws
Moeite met lezen en schrijven
Anno 2012 hebben in Nederland maar liefst één op de tien mensen moeite met lezen en schrijven. Dat betekent dat anderhalf miljoen Nederlanders minder in staat zijn gedrukte, geschreven of digitale informatie te gebruiken. Ze kunnen hierdoor minder goed functioneren in de samenleving, thuis en op het werk.

In het dagelijkse leven hebben deze mensen bijvoorbeeld moeite met invullen van belastingformulieren, het lezen van straatnaamborden, voorlezen van (klein)kinderen, het schrijven van een klachtenbrief of het lezen van veiligheidsvoorschriften en werkinstructies.

Taal op de werkvloer
Geschreven taal wordt steeds belangrijker. Bedrijven kunnen zelfs veiligheidsrisico’s lopen wanneer de medewerkers de instructies niet goed kunnen lezen.. Een mail schrijven naar een klant, even met een plan van een collega meelezen of een sms’je sturen is niet voor iedereen de gewoonste zaak van de wereld. Laaggeletterden denken vaak dat zij de enigen zijn en kunnen hun probleem ook nog eens heel goed verbergen.
Wanneer iemand beter leert lezen en schrijven gaat er een wereld voor hem open. Hij of zij kan zelf een treinkaartje kopen of de bijsluiter van een recept begrijpen .

Ook op de werkvloer zijn er veel voordelen:
Veiligheidsvoorschriften worden gelezen
• Werkinstructies worden opgevolgd
• Ziekteverzuim is lager
• Werkbriefjes worden ingevuld
• E-mails worden gelezen en gestuurd
• Personeelsbladen worden gelezen
• Medewerker is onafhankelijk van collega's
• Medewerker ervaart minder stress
• Medewerker heeft meer zelfvertrouwen
De huidige arbeidsmarkt vraagt nog steeds om het verminderen van laaggeletterden, om zo mensen aan het werk te krijgen en aan het werk te houden. Niet alleen werkgevers hebben een verantwoordelijkheid bij de aanpak van laaggeletterdheid. Ook als collega, familielid, buurman of vanuit de brancheorganisatie, vakbond of ondernemingsraad kunt u helpen.
Misschien kent u iemand die moeite heeft met lezen, schrijven of rekenen? U kunt deze persoon helpen!

Wat kunt u doen?
Laaggeletterden schamen zich. Dat is echt niet nodig. Voor deze mensen bestaan speciale cursussen. Het volgen van zo’n cursus vergroot het zelfvertrouwen en geeft mogelijkheden om beter mee te doen in de maatschappij.

In de gemeente Sint-Oedenrode loopt het project “Leren, doe je zo!”een samenwerking tussen Welzijn Salus en ROC de Leijgraaf. Dit project speelt in op laaggeletterdheid en wil mensen kansen geven om het leren, samen met anderen, weer op te pakken.
Voor meer informatie Gerry Jochems  Tel: 0413-476149 Mail: g.jochems@welzijnsalus.nl