Afbeelding

Het oudste gezin van Nederland ?

Roois nieuws
Rooienaar Jan Bouwdewijns komt uit een gezin van 19 kinderen, waar er nog 18 van in leven zijn. Iedere twintig dagen en een paar uur worden ze samen een jaar ouder. Aan het einde van deze week bereiken ze de gezamenlijke leeftijd van 1334 jaar! Daarmee zijn de broers en zussen Bouwdewijns het oudste gezin van Nederland.

Jan en zijn broers en zussen groeiden op in een boerderij tussen Zijtaart en Mariahout. Vader Piet komt oorspronkelijk uit Aarle-Rixtel, moeder Johanna uit Beek en Donk. Het waren pioniers. Net als vijf andere boerengezinnen bouwden ze een boerderij aan de Veghelsedijk. Familie Bouwdewijns groeide gestaag en uiteindelijk liepen er 19 kinderen rond, waaronder twee tweelingen. Vader werd 78, moeder Johanna, ook wel Anna genoemd, werd uiteindelijk 85 jaar. Ze zei altijd 'van kiendjes kopen, worde nie ouwd', maar ze heeft tegendeel bewezen. Zoals gezegd zijn achttien van de negentien nog in leven. Volgens Jan zijn de meeste nog erg vitaal. De jongste is 62 en de oudste 83. Samen hebben ze een gemiddelde leeftijd van 74,1 jaar. Door de jaren heen is bovendien niemand buiten de boot gevallen. Ze hebben nog veel contact.

Sjaak, Frans, Pieter, Toos, Gert en Jan wonen in Sint-Oedenrode. Ook de rest woont in een straal van 11 km rondom het ouderlijk huis. Op één zus na die in Canada woont. Het is een echte Brabantse familie. Volgens Jan leven ze allemaal Bourgondisch, maar zijn het stuk voor stuk harde werkers.