Veel draagvlak voor open woningmarkt

Roois nieuws
Iedereen moet in Rooi in aanmerking kunnen komen voor een huur- of koopwoning.

De grenzen moeten open voor mensen van buiten Sint-Oedenrode, en voor mensen zonder economische binding daarmee. Dat vond een grote meerderheid van de voorbereidingscommissie die zich vorige week dinsdag uitsprak over manieren om de vastgelopen woningmarkt los te trekken.

De commissieleden mochten hun zegje doen over acht scenario’s, waarover deskundigen zich al hadden uitgesproken. Ook mochten ze zelf scenario’s toevoegen.Aanvullend op de openstelling, werden onder meer verlaging van de grondprijzen genoemd, meer woningen in de hoofdkern, en de gemeente promoten als aantrekkelijke woongemeente.

Vooral dat laatste scenario werd omarmd: het kende geen nadelen of risico’s. De verlaging van de grondprijzen ondervond meer weerstand maar kreeg toch de meeste fracties over de streep. Meer woningen in de hoofdkern stond op gespannen voet met onder meer de IDOP’s. Vooral Janneke van den Heuvel (HvR/ PvdA) nam daar stelling tegen. “Júist in die kernen, de cirkel moet rond zijn” betoogde ze. Aan de reeds toegezegde bouwplannen in de kleine kernen wordt overigens niet getornd, aan de startersleningen evenmin.Een woonwensenonderzoek, dat ook in een van de scenario’s werd genoemd, werd breed gedragen en gaat er zeker komen.

Gevraagd naar eventuele nieuwe ideeën kwam VVD-er Wil Maas, zelf afkomstig uit de bouwwereld, met het “waterdicht bouwen” zoals hij dat noemde, casco oplevering en “laat die mensen zelf knutselen”. Gaandeweg de discussie kreeg dat idee ook wat bijval.