Afbeelding

Nick Eestermans, de benjamin van de hengelsport.

Roois nieuws
Al van jongs af aan is de dertienjarige Nick Eestermans in de ban van vissen. Hij beschikt over talent, het nodige geduld en het fanatisme om een sportvisser te zijn. Dat wordt beloond, want Nick, gesponsord door Verpa, is de jongste deelnemer in de topcompetitie bij het sportvissen.

De prijzenkast puilde zowat uit na vele malen winst te hebben behaald bij de plaatselijke viswedstrijden in Schijndel en Veghel. Het werd tijd voor een nieuwe, spannende uitdaging.
Nick vist tegenwoordig als jongste deelnemer mee in de topcompetitie, in de leeftijdscategorie van dertien tot zeventien jaar. De acht wedstrijden, die bij de topcompetitie horen, zijn verdeeld over vier weekeinden. Daarvoor reist Nick en zijn familie stad en land af om deze sport uit te oefenen of om hem mentaal bij te staan. Assen, Terneuzen en Almere zijn enkele voorbeelden waar het wedstrijdvissen werd gehouden. In plaats van vissen aan een rustig meertje, wat veel mensen verwachten, is het wedstrijdvissen heel andere koek. Er wordt namelijk fanatiek gevist aan een kanaal, wat meteen een extra moeilijkheid met zich meebrengt omdat de dagelijkse scheepvaart gewoon doorgaat.

Het leeftijdsverschil is groot, maar Nick staat zeker zijn mannetje in de competitie. “Het is vooral heel spannend allemaal, maar ook erg leuk” Er gaat veel tijd in de sport zitten, want er horen naast wedstrijden ook trainingen bij. “Tijdens de trainingen wordt er over het algemeen veel meer gewicht aan vis gevangen dan bij de wedstrijden” lacht de trotse moeder Miranda. Zullen de vissen het doorhebben dat er tijdens de competitie om het “echie” gevist wordt? “Maar bij de wedstrijden wordt er dan ook ongeveer honderd kilo voer in het kanaal geknikkerd” grapt Nick. De visvangst is wel uiterst essentieel, want de persoon die het meeste gewicht vangt, wint de prijs. Zo heeft Nick al één van de eerste prijzen weggekaapt bij zijn oudere tegenstanders, wat natuurlijk een topprestatie is als benjamin van de hengelsport.
Uiteindelijk beslist de topcommissie wie er naar het wereld- of landelijk kampioenschap gaat. Het is voor Nick dus nog even afwachten of hij een WK-ticket krijgt, maar geduld heeft hij in ieder geval zeker.