Beeldkwaliteit bedrijventerrein Nijnsel moet groeien

Roois nieuws
Fase 2 en 3 van de revitalisering van bedrijventerrein Nijnsel. Een mondvol, en het thema waar BBN + K plus omwonenden maandagavond in De Beckart over praatten. Vooral het beeldkwaliteitsplan riep nogal wat vragen op. Het duurde even voordat het iedereen duidelijk was, dat de bestaande ondernemingen niet meteen hun voorgevel hoeven te verbouwen om daaraan te voldoen.

De interactieve avond werd bezocht door zo’n 35 ondernemers en aanwonenden. Woordvoerders van de gemeente, van aannemer Heijmans en van projectontwikkelaar Van Stiphout, wethouder René Dekkers en architect Sjef van Griensven namen beurtelings het woord, namens BBN + K praatte Ruud van de Laar de onderdelen aan elkaar.
Op de voorgenomen werkzaamheden zelf was amper commentaar van de aanwezigen. Mogelijk speelt daarin een rol, dat bijna iedereen tevreden was over de gang van zaken bij fase 1. Dekkers wees er op, dat de Provincie met een subsidie van 618.000 euro een gebaar had gemaakt waarmee Rooi in zijn handjes mag klappen: meninge andere gemeente kreeg nul op het rekest. De provincie verwacht dan wel een tegenprestatie van de ondernemers: zorg dat je pand en alles dat daarvoor ligt, er goed uitziet. Dit kan overigens niet worden afgedwongen. “Maar je pand is wel het visitekaartje van je bedrijf” benadrukte Van de Laar.

Van Griensven gaf aan de hand van foto’s, plus bewerkingen daarvan, voorbeelden van hoe dat er uit zou kunnen zien. Soms is een likje verf voldoende, of andere gevelplaten, maar in andere gevallen zou een opbouw aan te bevelen zijn op panden die de straat nu een wat rommelig aanzien geven.
Het beeldkwaliteitsplan (BKP) heeft nogal wat voorschriften maar alleen bij nieuwbouw worden die stikt toegepast. Daarbij speelt ook een rol waar de zichtzijde van het pand zich bevindt. Aan de A50-kant luistert het nogal nauw, daar hebben hogere dan wel verhoogde panden de voorkeur.

Op bepaalde plaatsen op het terrein is bewoning toegestaan. Ook voor kantoorunits zijn mogelijheden, er komt onder meer een bedrijfsverzamelgebouw. Voor de nieuw te bouwen panden en units zijn zowel koop- als huurmogelijkheden.
Tijdens de uitvoering van het werk zal kortdurende, maar ernstige overlast zijn vanwege het aanleggen van nieuwe riolering. De planning daarvan gebeurt in nauw overleg met de ondernemers ter plaatse. Op de straten komt asfalt zonder suggestiestroken, met hier en daar een rood fietspad. Aan het eind van de avond kwamen ondernemers en deskundigen in het “ondernemerscafé” in groepjes bijeen om de plannen en hun idee daarvan verder uit te werken.