Lezing “WEEST OP UW HOEDE”

Roois nieuws Historie
De Heemkundige Kring “De Oude Vrijheid”in Sint-Oedenrode houdt op woensdag 26 september a.s. een bijeenkomst waarbij de heer Pim Monné uit Prinsenbeek een lezing zal houden met als titel “Weest op uw hoede”.

Deze handelt over de mobilisatieperiode ( een vergeten periode uit onze vaderlandse geschiedenis) en hoe het zover heeft kunnen komen. De lezing geeft een beeld van de rol die ons land speelde vòòr en tijdens de eerste en tweede wereldoorlog.

Op 13 juli 1914 besluit de regering tot mobilisatie over te gaan.
Nederland behoudt zijn neutraliteit tot het einde van de oorlog die wordt besloten met het verdrag van Versailles.Het vredesverdrag wordt Duitsland letterlijk opgedrongen en keizer Wilhelm krijgt asiel in Nederland.
Bij de tweede wereldoorlog probeert Nederland opnieuw op allerlei manieren zijn neutraliteit te behouden, maar op 10 mei 1940 overschrijden de Duitse troepen de Nederlandse grens. Een wrede oorlog voltrekt zich.

Na de pauze wordt een film vertoond, getiteld “Houd Braaf Stand”, waarin historici en veteranen hun zienswijze geven op de aanleiding, het verloop en de opstelling van Nederland ten opzichte van de tweede wereldoorlog.
De bijeenkomst vindt plaats in de Knoptorenkerk in Sint-Oedenrode en begint om 20.00 uur.
De entree is € 2,00