Afbeelding

Agrarische kinderopvang? Gezond en Veilig!

Roois nieuws Volksgezondheid / Sint-Oedenrode
Kinderopvang op de boerderij biedt veel voordelen. Kinderen zijn veel buiten, bewegen meer, zijn vaak socialer en leren hoe zij moeten omgaan met dieren. Helaas kunnen kinderen door dat contact met dieren soms ziek worden, maar bijvoorbeeld ook door omstandigheden op en rondom de opvanglocatie. Met de juiste voorzorgsmaatregelen zijn deze risico’s echter makkelijk te voorkomen. De GGD Hart voor Brabant, VAK en ZLTO ontwikkelden brochures om zowel ouders als eigenaren van agrarische kinderopvang hierover te adviseren. Op 4 september jl. vond de presentatie plaats tijdens een workshop voor agrarische kinderopvanglocaties in Zuid-Nederland.

Tijdens de workshop bleek dat agrarische kinderopvanglocaties veel doen om een zo gezond en veilig mogelijke kinderopvang te bieden. Een eigenaar merkte op: “Deze bijeenkomst zorgt ervoor dat je je weer eens bewust wordt van de mogelijke risico’s. Ik vind het prettig dat de folders daarnaast ook inzoemen op de positieve aspecten van opvang op de boerderij. Je kunt risico’s nooit helemaal uitsluiten maar wel zoveel mogelijk voorkomen, doordat wij als ondernemers volgens de HKZ-formule werken”.

Brochure voor ouders
Ouders van kinderen die (mogelijk) naar agrarische kinderopvang gaan, vinden in de folder volop informatie over de voordelen van contact met dieren en een groene omgeving, maar ook over de mogelijke risico’s op het gebied van infectieziekten, veiligheid en milieu. De folder kan dienen als leidraad voor een (oriënterend) gesprek met de eigenaar van de kinderopvang. Op deze manier kunnen ouders een bewuste keuze maken voor agrarische kinderopvang. De brochure is te downloaden op de website van de GGD Hart voor Brabant: www.ggdhvb.nl/mijnkind. Daar vindt u nog meer informatie over kinderopvang, zoals rapporten van inspecties die de GGD uitvoert bij kinderopvanglocaties in Midden-Brabant, regio ’s-Hertogenbosch en Brabant-Noordoost.

Informatie voor eigenaren kindercentra
De brochure voor eigenaren van kinderopvang op de boerderij bevat een aantal adviezen om gezondheidsrisico’s, zowel voor kinderen als eigen personeel, zo klein mogelijk te houden. Elk kindercentrum is bij wet verplicht om een Risico Inventarisatie en Evaluatie op te stellen en deze beschikbaar te stellen aan ouders. De brochure voor houders is te downloaden op www.ggdhvb.nl/kinderopvang.

Meer informatie
Heeft u vragen over het project, neem dan contact op met de GGD Hart voor Brabant: 073-6404077.