Afbeelding

Hoe staat het ervoor met uw gezondheid?

Roois nieuws Volksgezondheid / Sint-Oedenrode
Is uw gezondheid ook belangrijk voor u? En wilt u graag uw mening daarover geven? Dat kan! Want om te kijken of de gemeente de juiste activiteiten organiseert om de gezondheid en het welzijn van de inwoners te beschermen en bevorderen, voert de GGD binnenkort namens de gemeente een grootschalig volksgezondheidsonderzoek uit. Om zo te weten te komen wat ú belangrijk vindt!

We spraken met Esther Pallast, onderzoekster bij de GGD Hart voor Brabant: “Wie beter dan de mensen zelf kunnen aangeven hoe het met hen gaat? Daarom valt er half september bij een groot aantal volwassenen een brief met een vragenlijst in de bus. We stellen onder meer vragen over ziekten, welbevinden en lichaamsbeweging, maar ook over sociale contacten, veiligheid en zorg- en welzijnsvoorzieningen. Iemand van 19 jaar kan meedoen, maar ook iemand van 99 jaar! U kunt zich goed voorstellen dat zij hele andere zaken tegenkomen in hun gezondheid en we willen voor alle leeftijden goed werk verrichten. Daarom doen we dit grootscheepse onderzoek. Ook zijn we benieuwd hoe onze Brabantse volwassenen het doen in vergelijking met leeftijdsgenoten in Nederland. Lopen ze in de pas of misschien juist wel voorop? Ik ben zelf erg nieuwsgierig wat mensen invullen!”

Wat gebeurt er met de onderzoeksresultaten?
Met het onderzoek kijken GGD en gemeenten wat er nodig is voor een zo goed mogelijke lokale volksgezondheid. Dat kunnen maatregelen zijn die voor iedereen gelden, zoals bij het voorkomen van een uitbraak van infectieziekten. Maar ook gerichte acties voor de jeugd of senioren zoals activiteiten om eenzaamheid bij ouderen of overmatig alcoholgebruik bij jongeren terug te dringen.

Privacy gegarandeerd
Uw privacy is bij dit onderzoek gegarandeerd. Esther Pallast: “Op die manier kunt u zich vrij voelen om in te vullen wat voor u belangrijk is. Daar kunt u op vertrouwen!” U kunt de vragenlijst schriftelijk invullen, maar ook digitaal: voor u én voor ons net zo makkelijk! Daarom krijgt elke 15e digitale invuller een cadeaubon van 15 euro. Dit bedrag kan ook worden gedoneerd aan een goed doel. Toch mooi meegenomen. Esther besluit: “Krijgt u de vragenlijst in de bus, dan hoop ik dat u mee wilt werken aan het onderzoek. Elke stem telt; ook die van u!”