Woninginbraakpreventie: Zorg voor goede verlichting rondom uw huis

Roois nieuws 112 berichten
Regio, 06-09-2012 • De dagen worden weer korter en de nachten langer. Een goed moment om, als het donker wordt, eens kritisch naar uw woning te kijken aan de buitenzijde. Probeer eens met een inbrekersoog te kijken. Een inbreker "klust" het liefst als niemand hem ziet. Dus in het donker verscholen achter een struik.

Kijkt u eens naar uw ramen en deuren in combinatie met de planten in uw tuin. Die ene struik is wel erg hard gegroeid, als er iemand bij de voordeur bezig is staat hij dan in het donker en uit het zicht van de weg?. Of is dat bij een raam het geval? De snoeitijd komt er weer aan dus een goed moment om die struiken en bomen goed te kortwieken zodat uw ramen en deuren vanaf de straat goed te zien zijn.


Verlichting

Maar net zo belangrijk is de verlichting rondom uw huis. Zit uw voordeur onder een carport dan is dat bij voorbaat al aantrekkelijk voor een inbreker. Niet te zien vanaf de weg en hij kan zich snel verschuilen achter de auto die onder die carport staat. Dat geld ook voor ramen aan de zijkant van een huis of aan de achterzijde. Ideale werkplekken voor een inbreker omdat hij uit het zicht staat en vaak in donker. Een hele simpele manier om de kans van inbraak op die plekken te verminderen is het realiseren van goede verlichting. Dan kan een lamp zijn die constant brandt of één met een bewegingssensor. Van belang is dat hij er voor zorgt dat een eventuele inbreker niet zomaar zijn gang kan gaan maar dat hij sneller ontdekt kan worden.

Achterkant

Veel inbrekers werken graag aan de achterkant van woningen. Daar ben je meestal uit het zicht van anderen en kun je dus ongestoord je gang gaan. Cruciaal is goed hang- en sluitwerk, ook aan die kant van het huis. Maar evenzo belangrijk is verlichting. Is de brandgang goed verlicht, zoniet praat erover met uw woningbouw of gemeente. Zorg zelf voor verlichting die aangaat zodra en iemand bij uw poort komt. En zorg voor voldoende licht bij uw achterdeur. Dat is niet alleen makkelijk voor uzelf maar in dit geval minder aantrekkelijk voor een inbreker.

Als er wordt ingebroken of u ziet verdachte omstandigheden, neem dan contact op met de politie via 112 bij spoed of heterdaad of via 0900-8844 of 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

Is er toch bij u ingebroken of is er een poging gedaan? Dan is het van belang dat u altijd aangifte doet. De politie kan dan een onderzoek instellen en gericht surveilleren. Ook kan met uw aangifte een aangehouden verdachte vervolgd worden. Uiteraard kunt u voor uw aangifte terecht op het politiebureau.

Meer informatie over inbraakpreventie vindt u op
www.samentegeninbrekers.nlofwww.politiekeurmerkveiligwonen.nl