Nationale Orgeldag met muziek op en rond het Smitsorgel

Roois nieuws Kunst en Cultuur
Zaterdag 8 september a.s. is het de Nationale Orgeldag. Bijzondere aandacht wordt op deze dag besteed aan monumentale kerkorgels, zoals het Smitsorgel uit 1839 in de H. Martinuskerk van Sint-Oedenrode.

Voor de bezichtiging van het Smitsorgel en het bespelen door belangstellende organisten is de kerk open vanaf 14.00 uur tot 16.30 uur. Van 15.30 uur tot ± 16.15 uur wordt er op het orgel een concert gegeven door Axel Wenstedt met begeleiding van Jo Hennen (Geldrop). Jo Hennen speelt cello en sopraan/tenor/altsaxofoon. Op veler verzoek wordt een gedeelte van het zomerconcert van zaterdag 30 juni herhaald.

Axel Wenstedt speelt naast klavecimbel ook orgel. Sinds de restauratie van het Smitsorgel (2001) speelt hij jaarlijks enkele keren op het monumentale instrument. Jo Hennen studeerde aan het conservatorium in Maastricht. Thans is hij als saxofoondocent en ensembleleider werkzaam bij het Meierijs Instituut voor Kunsteducatie (MIK) De muziek van het eerder op 30 juni jl. uitgevoerde programma was zeer gevarieerd. Het concert op 8 september a.s. betreft werken van GP Cima, Georg Muffat, A. Vivaldi, J.J.Froberger, J.S.Bach, J.Ph.Rameau. Bezichtiging van het orgel en het bijwonen van het concert zaterdag 8 september a.s. in de H. Martinuskerk aan het Kerkplein zijn gratis.