Koor Cantecleer staat voor bijzonder jaar

Roois nieuws Kunst en Cultuur
Cantecleer staat aan de vooravond van een bijzonder jaar. Het ensemble, dat bestaat uit zowel mannen als vrouwen, bestaat veertig jaar. De komende maanden is de agenda gevuld met allerlei leuke en bijzondere activiteiten. In de afgelopen veertig jaar is veel gebeurd. Het koor onderging door de jaren heen meerdere gedaantewisselingen, mede door de ontkerkelijking. Die ontwikkelingen heeft Cantecleer gemaakt tot wat het nu is: van jongerenkoor tot gemengd a capella gezelschap.

In de jaren zestig en zeventig ontstonden er veel jongerenkoren. Zingen was in. De jeugd kwam bij elkaar om te oefenen en op zondag traden ze op in veel Heilige missen. Ze waren actief bezig met vieringen. Ook Cantecleer ging in die tijd van start. Pianist/dirigent Ad van de Wetering en koorzanger Peter Termeer waren de stichters. Onder begeleiding van de dirigent maakte het koor een ontwikkeling door. Terwijl in het begin vooral kerkelijke liederen werden ingestudeerd, brak er een tijd aan die Ad er toe noopte om het repertoire uit te breiden en te veranderen. Eind jaren zestig, begin jaren zeventig brokkelde het gezag van de kerk en de ouderlijke macht af. In de kerk voltrokken zich heuse beatmissen, op het altaar werd gedrumd. Dat sloot natuurlijk perfect aan bij de belevingswereld van de jeugd. Uiteraard paste ook Cantecleer daar het repertoire op aan. Toen de kerk weer conservatiever werd, bleef het koor een mengeling spelen van kerkelijke en andere liederen. Vanaf 1987 wordt alleen nog maar a capella gezongen. Niet alleen in kerken, maar ook op feesten en partijen, in ziekenhuizen, instellingen en op begrafenissen.

Peter Raaijmakers is op dit moment de dirigent. Hij is al vanaf het begon lid van het muziekgezelschap, Peter is Cantecleer en kent de club door en door. Peter: “Cantecleer is niet zomaar een koor. Gezelligheid speelt een hele belangrijke rol. Onze repetities staan bekend om de ‘derde helft’. Na iedere repetitie in de Knoptoren blijven veel mensen nog even hangen. Dat was vroeger al bij Ad, die kon er ook wat van! Wij proberen die traditie nu in stand te houden. Een voordeel is dat we geen hokjesclub zijn. Er is geen groepjesvorming, iedereen gaat goed met elkaar om.” De meeste leden van Cantecleer zijn tussen de tien en twintig jaar lid. De zangers en zangeressen komen niet alleen uit Rooi, maar ook uit omliggende dorpen.

Op 30 september verzamelen ze zich voor een jubileumconcert. Een bijzondere variant, want zo’n veertig oud-leden zullen zich aansluiten om oude, maar ook nieuwe liederen mee te zingen. “We hebben geprobeerd om de oude muziek weer voor de dag te halen”, zegt de dirigent. “We gaan terug in de tijd. De eerste vier liederen zingen we samen met de oud-leden. Daarna gaat het huidige koor verder.” De organisatie heeft zoveel mogelijk oude koorleden aangeschreven met een uitnodiging om mee te doen. Degene die geen brief hebben gekregen, maar toch lid zijn geweest, mogen zich alsnog aanmelden. Het concert heeft geen voorverkoop. Op 30 september kunnen de bezoekers bij Mariëndael vanaf 13.00 uur een kaartje kopen.

Er staat nog meer op de rol. Op 2 september start een expositie van Cantecleer in Mariëndael en in maart houdt Cantecleer een viering met een spirituele inslag. September volgend jaar besluit het muziekgezelschap het jubileumjaar met een slotconcert, maar het meest indrukwekkende wordt misschien wel de reis naar het walhalla van de koormuziek: Engeland. Daar mag Cantecleer optreden optreden op prachtige locaties, zoals op een marktplein in Cambridge, in een openbare tuin en in St. Pauls Cathedral. Daar mogen maar tien koren per jaar zingen. Een hele eer dus voor Cantecleer. Ook Peter heeft er al enorm veel zin in. Peter: “Dat wordt echt fantastisch. Engeland is ‘top of the bill’ wat koren betreft en daar mogen wij van gaan genieten.” Op twee na gaan alle leden van het jubilerende koor mee. Dat tekent het saamhorigheidsgevoel van Cantecleer, misschien wel het gezelligste koor van Sint-Oedenrode.