Piet Smits uit Geldrop wint kermistoernooi

In het Wapen van Eerschot is afgelopen week het negende driebanden kermistoernooi afgesloten. 96 Deelnemers speelden in totaal 358 partijen verdeeld over vier ronden, gevolgd door de halve en hele finales. Boeiende wedstrijden tot aan het eind: in de strijd om de 1ste en 2de plaats kwam er zelfs een shoot-out aan te pas om de kampioen aan te wijzen. Het strak en tijdig aanpassen van moyennes ligt hieraan ten grondslag.

De wedstrijdronden
Vanaf de eerste ronde hebben de betere spelers het moeilijk gehad om zich te handhaven in het toernooi. Nico vd. Heuvel, Jos v. Osch, René v. Hak, Willy Smetsers en Peter vd. Heyden moesten al snel het veld ruimen, terwijl de gebroeders Frank en Roland Jonker hun kandidatuur stelden. Ook de plaatselijke favorieten hebben het uitstekend gedaan. Edwin v.d. Boom kwam helaas net een puntje tekort om zich door de tweede ronde te worstelen, maar Marijn Schellekens, Pieter Hulsen, Joop v. Hastenberg, nieuwkomer Henri v.d. Brand, Bas v. Beers, Mieke Schenkels en Frits Radema wisten zich voor de derde ronde te plaatsen. Hierin moesten Frits Radema en Mieke Schenkels het veld ruimen. Bij de laatste 15 spelers die op zaterdag voor de finaleplaatsen gingen, schaarden zich wel Joop v. Hastenberg, Pieter Hulsen, Marijn Schellekens en ook Theo v. Hastenberg. Bas v. Beers verraste vriend en vijand door in de derde ronde Hans v. Eyck in slechts twee (!) beurten het nakijken te geven.

Finalepoules
Vijftien spelers, verdeeld over drie poules, gingen op zaterdag uitmaken wie zich plaatsten voor de halve en hele finales. Uitsluitend de poulewinnaars en de beste nummer 2 kwamen hiervoor in aanmerking. In poule 1 kon Joop v. Hastenberg geen potten meer breken en kon Bas v. Beers niet meer stunten. Piet Smits toonde zich hier het sterkste en plaatste zich daarmee bij de laatste 4.

In poule 2 was Theo v. Hastenberg uitgeblust en plaatsten zich Hans Heesakkers en Hans v. Eyck bij de laatste 4. Zij scoorden beide 9 punten: goed als poulewinnaar, maar ook goed voor de beste nr. 2.
In poule 3 was het ook bijzonder spannend. Pieter Hulsen scoorde het hoogste percentage, maar kwam één wedstrijdpunt te kort; Marijn Schellekens kwam 2 punten te kort, maar niet Marcel v. Berkel: hij had wel voldoende wedstrijdpunten, maar zijn scoringspercentage was net te laag. Frank Jonker ging hier met de eer strijken en ging over naar de halve finales.

De finales
In de halve finales won Frank Jonker van Hans Heesakkers en Piet Smits versloeg Hans v. Eyck, zij het in een shoot-out. De finale werd dus een strijd tussen Frank Jonker (27 car.) en Piet Smits (26 car.) Het werd een partij om van te watertanden. Beide spelers waren geheel aan elkaar gewaagd. Geen van beide kon een beslissende voorsprong nemen en na 34 beurten waren beiden aan de finish. Nog geen winnaar dus en een shoot-out moest de beslissing forceren. Voor beide spelers drie extra beurten. Piet Smits uit Geldrop toonde zich hierin de sterkste door van aquit af meteen 4 caramboles te produceren. Frank Jonker moest het antwoord schuldig blijven en moest zodoende de eer laten aan Piet, die zich hiermee in het illustere rijtje van winnaars kon scharen van het Roois kermis driebandentoernooi. Voor alle uitslagen : www.hetwapenvaneerschot.nl/toernooien