Afbeelding

Workshop voor vrijwilligers in de Week tegen Eenzaamheid

Roois nieuws Volksgezondheid / Sint-Oedenrode
Met het thema 'Kom de deur uit', organiseert Coalitie Erbij voor het derde achtereenvolgende jaar de Week tegen Eenzaamheid, van 26 september t/m 5 oktober 2012. In deze week vinden tal van activiteiten plaats in het land waaronder workshops voor vrijwilligers. In Sint-Oedenrode organiseert Welzijn Salus deze workshop op maandag 1 oktober van 09:30 – 12:00 uur. Nadat de workshop is afgerond kunnen de deelnemers napraten en genieten van een heerlijke lunch.

Over de workshop
Er zijn tal van vrijwilligers actief om mensen uit een sociaal isolement te halen. Om de vrijwilligers extra bagage mee te geven over wat wel en wat juist niet ondersteunend is voor eenzame gasten / cliënten worden er op 20-tal plaatsen in Nederland workshops aangeboden. In de workshop wordt ingegaan op het begrip eenzaamheid: wat is dat eigenlijk en hoe ontstaat het. Wat kan de vrijwilliger beter wel doen richting zijn eenzame gast/cliënt en wat juist niet.
Het belooft een interactieve en prikkelende workshop te worden waarin deelnemers nieuwe kennis opdoen over eenzaamheid maar ook kennis delen, ervaringen uitwisselen en in kleine groepjes aan het werk gaan. Een extra element van de workshop is dat vrijwilligers collega’s leren kennen van verschillende organisaties die allen op een eigen wijze actief zijn in het bestrijden van eenzaamheid.
De workshop is gratis toegankelijk voor hen die in hun vrijwilligerswerk te maken krijgen met eenzame mensen.

Over eenzaamheid
Uit onderzoek blijkt dat maar liefst één op de drie Nederlanders zich regelmatig eenzaam tot zeer eenzaam voelt. Eenzaamheid is niet alleen een probleem voor het individu zelf maar ook voor de samenleving: mensen die zich eenzaam voelen lopen een verhoogd risico op gezondheidsproblemen.
Met het thema ‘Kom de deur uit’ onderstreept Coalitie Erbij het belang van het ondernemen van activiteiten buitenshuis. Mensen die zich eenzaam voelen ervaren vaak te weinig goede contacten. Juist het ondernemen van activiteiten buiten de deur biedt mogelijkheden om mensen te ontmoeten en om nieuwe contacten te leggen.
Coalitie Erbij biedt de workshop aan. De lokale organisatie ligt in handen van Welzijn Salus.

Coalitie Erbij wil de samenleving bewust maken van de betekenis van eenzaamheid en het voorkomen van dit probleem. Coalitie Erbij is een samenwerkingsverband bestaande uit 8 kernleden en 25 leden, die ieder op eigen wijze een maatschappelijke rol spelen om eenzaamheid te voorkomen en te bestrijden. Het secretariaat van Coalitie Erbij is gevestigd te Utrecht, tel 030-2307199, info@coalitieerbij.nl
Voor meer informatie over de Week tegen Eenzaamheid, kijk op www.komdedeuruit.nl.