Afbeelding

Etsen van Adri Frigge te zien in bibliotheek

Roois nieuws Kunst en Cultuur
Vanaf vrijdag 1 tot en met zaterdag 22 september exposeert Adri Frigge in Bibliotheek De Meierij in Sint-Michielsgestel. De tentoonstelling draagt als thema Van beelden naar muziek, van muziek naar nieuwe beelden.

In 1969 deed adri frigge eindexamen aan de Akademie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Naast de verplichte opdrachten maakte hij een serie etsen gebaseerd op de destijds eigentijdse muziek van Penderecki, Ligeti en Messiaen. Voor deze serie werd bij het eindexamen de ‘Drempelprijs voor grafiek’ van de gemeente Rotterdam uitgereikt.
Sindsdien is muziek van eigentijdse componisten vaak onderwerp en uitgangspunt geweest in de etsen van Adri.

Hoofdlijn
De etsen vormen een soort van hoofdlijn, vaak van een serene stilte, waarnaast soms aquarellen of olieverven worden gebruikt, waarbij vooral de olieverf zeer expressief van kleur kan zijn. Naast het vrije werk werkt Adri veel in opdracht, zoals het schilderen van portretten. Voor Theater Markant in Uden ontwerpt hij regelmatig decors.

Klanken
Adri ervaart lijnen die zich binnen het wit bewegen net als klanken die zich in de ruimte bewegen. Ook als hij niet speciaal naar een muziekstuk werkt, maar bijvoorbeeld een portret schildert, is dit voor hem een gebeuren in klanken.
Een recente serie zijn de etsen naar de 24 preludes voor piano van Debussy. Deze preludes zijn ontstaan vanuit literatuur of natuur. Zo ontstond, samen met pianist Ruud Bouman, het idee van de weg terug: ‘Van beelden naar muziek, van muziek naar nieuwe beelden’, wat resulteerde in de cyclus etsen en schilderijen, die in de bibliotheek te bewonderen zijn.

Naast deze muziekthema’s heeft hij ook werken gemaakt naar groepen die
strijden tegen onrecht, of over de ondergang van Tibet. Momenteel is Adri met twee anderen genomineerd voor de Regio-Art-Rijnmond oeuvreprijs 2012. Entree : gratis
Openingstijden: maandag en vrijdag 14.00-20.00 uur, dinsdag, woensdag en donderdag 14.00-17.30 uur, zaterdag 10.00-13.00 uur