Afbeelding

Kunst is een medicijn met prettige bijwerkingen

Roois nieuws Regionieuws
Op zaterdag van 9.30 tot 11.30 uur heerst er een welhaast serene rust in de ruimte op Middegaal 25 in Veghel. Daar houdt Vivaan in samenwerking met het Instituut Pieter Brueghel en met Alzheimer Nederland, afdeling Uden/Veghel gedurende 30 weken per jaar de creatieve werkplaats.

Tijdens de zomervakantie was de werkplaats gesloten, maar op 15 september opent ze haar deuren weer voor mensen met geheugenproblemen uit de gemeenten Boe-kel, Uden, Veghel, Bernheze, Landerd en Sint-Oedenrode. Zij zijn daar creatief be-zig, samen met partner, zoon of dochter, een buur of goede vriend. Enkele vrijwil-ligers begeleiden de deelnemers in hun werk. Zij dragen ideeën aan, geven tips en luisteren naar de verhalen die onder het werken uitgewisseld worden en helpen de mensen vooruit.

Meer informatie over de creatieve werkplaats is te vinden op de website van Alzhei-mer Nederland, bij de afdeling Uden/Veghel. Mensen die geïnteresseerd zijn, kunnen voor meer informatie en om zich aan te melden contact opnemen met het ouderenwerk van Vivaan. Dat kan telefonisch (0413-367309) op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur en via het e-mailadres esther.de.bie@vivaan.nl.

mensen fleuren op
“Als mensen zich verbaal slecht kunnen uiten, begin dan een gesprek op papier” was het motto van een schilderproject, dat Alzheimer Nederland jaren terug begon. Dit vormde het uitgangspunt voor de creatieve werkplaats. Schilderen is overigens niet de enige techniek die beoefend wordt. Er wordt ook geboetseerd en met papier-maché gewerkt. Uit onderzoek onder mantelzorgers kwam naar voren dat het soms moeilijk is om leuke activiteiten te organiseren waar zowel mensen met geheugen-problemen als hun mantelzorgers aan kunnen deelnemen en waar mensen in een veilige en vertrouwde omgeving zichzelf kunnen zijn. De afgelopen jaren is gebleken, dat de creatieve werkplaats in die behoefte voorziet.

Op de werkplaats wordt in alle opzichten rekening gehouden met de mogelijkheden en beperkingen die de deelnemers hebben. Gebleken is dat bijna iedereen mee kan doen. Zelfs mensen die al verder in het ziekteproces van dementie zijn, beleven veel plezier aan hun creatieve werk. Het is mooi om te zien hoe zij opfleuren als ze zien dat er ook dingen zijn die nog wel lukken.