Geen tijd voor twijfel: bel 112, ook bij verdachte situaties

Roois nieuws 112 berichten
Iedereen weet wel dat het alarmnummer 112 gebeld moet worden bij levensbedreigende situaties. Minder bekend is dat het alarmnummer ook gebeld mag worden als u een verdachte situatie waarneemt of getuige bent van een misdrijf op heterdaad. Bel dan ook 112, want ook dán telt elke seconde! De politie kan met uw informatie sneller in actie komen en daarmee vergroten we de pakkans. De meeste aanhoudingen vinden namelijk plaats op heterdaad en vaak na meldingen van burgers.

Wanneer belt u 112?
In principe kunt u de volgende spoedsituaties aanhouden, waarin u altijd 112 belt: .
- als iemand gewond of in levensgevaar is (mens of dier);
- acute gevaarlijke situaties voor de volksgezondheid;
- u bent zojuist slachtoffer geworden van een misdrijf;
- u bent getuige van een misdrijf;
- verdachte situaties (bijvoorbeeld: u ziet personen een televisie uit het huis van uw buren dragen, terwijl zij op vakantie zijn en u vertrouwt het niet.).
Wanneer belt u met 0900-8844?
In principe belt u met 0900-8844 voor alles wat 'zonder zwaailicht' kan. Op dit telefoonnummer kunt u ook terecht voor informatie en advies. Mocht de centralist uw situatie toch beschouwen als een 112-melding, dan wordt u doorgezet naar de desbetreffende hulpdienst.

Anoniem blijven?
Mensen voelen vaak wel aan dat een situatie verdacht is, maar durven daar niet altijd op te reageren. Wilt u anoniem blijven, dan belt u met 0800-7000. U kunt dan toch uw informatie met ons delen, zonder dat u zichzelf bekend hoeft te maken.
112 of 0900-8844? Enkele praktijkvoorbeelden
Voorbeeld: u zit tv te kijken en ziet dat er bij uw overburen ingebroken wordt. Dit is een verdachte situatie, namelijk een inbraak op heterdaad. U bent getuige van een misdrijf in uitvoering en daarom belt u 112. U wordt doorverbonden met de politie.
Voorbeeld: u bent op vakantie geweest en komt thuis. Bij thuiskomst ontdekt u dat er is ingebroken. Omdat er geen sprake meer is van een heterdaadsituatie, belt u met 0900-8844. De centralist zal u de benodigde informatie geven en samen met u bekijken wat er moet gebeuren.