Orgelspel en Gregoriaans gezang

Roois nieuws Kunst en Cultuur
In de reeks van zomerconcerten wordt op zaterdagmiddag 18 augustus a.s. het Smitsorgel bespeeld en wordt er Gregoriaans gezongen. Het concert wordt verzorgd door Bert Augustus aan het orgel en cantor Wim Boerekamp.

Bert Augustus is sinds de restauratie in 2001 van het monumentale instrument organist titulair en lid van de muziekcommissie. Deze commissie geeft o.a. inhoud aan de zomerconcerten. Naast zijn muzikale activiteiten in Sint-Oedenrode was Bert Augustus betrokken bij de restauratie van het Vollebregt-Smitsorgel in Geldrop. Sinds de restauratie in 2011 is hij beheerder van het Smits (1) orgel in Deurne. Wim Boerekamp was onderwijzer en is nu nog dirigent van drie koren t.w. een Gemengd Gregoriaans Kerkkoor in Sevenum, een vrouwenschola in Roermond en een Gregoriaans Mannenkoor in Maarheeze. Momenteel haalt hij privéles middeleeuwse zangtechniek bij Dr. Rebecca Stewart in Den Haag en geeft daarbij tevens concerten. In september a.s. heeft hij een cursus Gregoriaans voor vrouwen en mannen gepland in de protestantse kerk in Veghel.

De Gregoriaanse liederen zijn o.a. Introïtus, Graduale, Alleluia, Offertorium, Communio en Mariagezang (slotlied). Verder worden op het orgel stukken gespeeld van Dietrich Buxtehude en Jehan Alain. Extra aandacht wordt gevraagd voor de afwijkende begintijd van dit concert namelijk 13.00 uur. Het concert is in de H. Martinuskerk aan het Kerkplein in Sint-Oedenrode. Het is gratis toegankelijk. Uitgebreidere informatie over het programma van dit concert vindt u ook op de website: www.sintmartinusparochie.nl/smitsorgel/concerten